Iatropedia

Αποτοξίνωση με χυμούς: Επηρεάζει αρνητικά το μικροβίωμα του εντέρου σε μόλις 3 ημέρες [έρευνα]

Happy young woman standing in kitchen and holding glass of detox juice. Cheerful girl drinking healthy smoothie at home. Beautiful smiling woman drinking green vegetable smoothie.

Η αποτοξίνωση με χυμούς έχει γίνει πολύ δημοφιλής πρακτική για «καθαρισμό» του εντέρου και για την απώλεια κιλών, καθώς είναι εξαιρετικά υγιεινή.

Μια νέα μελέτη αλλάζει τα δεδομένα για την υγιεινή, κατά τα φαινόμενα, αποτοξίνωση με χυμούς που δοκιμάζουν να κάνουν πολλοί άνθρωποι.

Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients, δείχνει ότι η κατανάλωση μόνο υγρών που παρασκευάζονται από φρέσκα φρούτα και λαχανικά – ακόμη και για μόλις τρεις ημέρες – μπορεί να προκαλέσει αρνητικές αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου και του στόματος που συνδέονται με φλεγμονή και γνωστική εξασθένηση.

Οι ερευνητές εξεπλάγησαν από το «πόσο γρήγορα και σημαντικά άλλαξε το στοματικό μικροβίωμα», λέει η ανώτερη συγγραφέας, Melinda Ring, MD. «Μέσα σε μόλις τρεις ημέρες, παρατηρήσαμε αξιοσημείωτες αλλαγές στα βακτήρια που είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στη φλεγμονή», τόνισε.

Δείτε επίσης: Η καθημερινή κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων επιβραδύνει τη γήρανση και μας κρατά νέους

Τι έδειξε η έρευνα

Οι ερευνητές μελέτησαν 14 συμμετέχοντες (7 άνδρες και 7 γυναίκες) ηλικίας 18 – 35 ετών για 21 ημέρες, οι οποίοι χωρίστηκαν σε 3 ομάδες:

Διαπίστωσαν ότι όσοι έκαναν αποτοξίνωση με χυμούς είχαν σημαντικές αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου και του στόματος.

Ο χυμός επηρέασε κυρίως τη σύνθεση των «καλών» και «κακών» μικροβίων στο στόμα. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μείωση των ωφέλιμων βακτηρίων Firmicutes και αύξηση των Proteobacteria, μια βακτηριακή ομάδα που σχετίζεται με φλεγμονή.

Όσον αφορά το έντερο, εντόπισαν μια αύξηση στη σχετική αφθονία μικροοργανισμών που συνδέεται με την προφλεγμονώδη δραστηριότητα σε όσους έπινα αποκλειστικά χυμό.

Δείτε επίσης: Καρκίνος του γαστρεντερικού: Αυτές είναι οι 3 διατροφικές συνήθειες που αυξάνουν τον κίνδυνο

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές αυτές θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, καθώς είναι πιθανοί κρίσιμοι παράγοντες κινδύνου για την αύξηση των φλεγμονωδών δεικτών, του ορθοκολικού καρκίνου, της καρδιαγγειακής νόσου, της ουλίτιδας και της περιοδοντικής νόσου.

Φωτογραφία iStock