Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης: Πολύ χαμηλή η πρόσληψη ασβεστίου σε πολλές χώρες – Υπολογίστε ΕΔΩ πόσο ασβέστιο παίρνετε

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης
Σε πολλές χώρες του κόσμου η ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου μέσω των τροφών είναι ανησυχητικά χαμηλή, αλλά όχι στην Ελλάδα.

Αυτό δείχνει μια νέα διεθνής επιστημονική μελέτη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης στις 20 Οκτωβρίου.

Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης: Τι έδειξε η έρευνα

Η έρευνα που ανέλυσε στοιχεία από 74 χώρες, αποκαλύπτει ότι η μέση ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου ανά άτομο εμφανίζει μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των χωρών και κυμαίνεται από 175 έως 1.233 μιλιγκράμ.

Τα χαμηλότερα επίπεδα ασβεστίου παίρνει ένας ενήλικος άνθρωπος στην ανατολική Ασία (συχνά κάτω από 400 μιλιγκράμ τη μέρα) και τα υψηλότερα στη Βόρεια Ευρώπη, την μόνη περιοχή όπου η μέση πρόσληψη ξεπερνά τα 1.000 μιλιγκράμ τη μέρα. Στην Αφρική και στη Νότια Αμερική τα καθημερινά επίπεδα πρόσληψης ασβεστίου κινούνται μεταξύ 400 και 800 μιλιγκράμ.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο, καθώς η μέση πρόσληψη εκτιμάται περίπου στα 942 μιλιγκράμ τη μέρα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ίθαν Μπαλκ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Μπράουν των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περοδικό για θέματα οστεοπόρωσης «αν εξαιρέσει κανείς τη Βόρεια Αμερική και το μεγαλύτερο επίπεδο της Ευρώπης, ιδίως της Βόρειας, η πρόσληψη ασβεστίου είναι χαμηλότερη από την απαιτούμενη για την καλή υγεία των οστών. Σε πολλά μέρη του κόσμου το χαμηλό ασβέστιο θέτει τους περισσότερους ανθρώπους σε αυξημένο κίνδυνο για κατάγματα και οστεοπόρωση».

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης: Μοναδικός υπολογιστής πρόσληψης ασβεστίου

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τον σχηματισμό και την διατήρηση υγιών οστών σε όλες τις ηλικίες. Μάθετε εάν λαμβάνετε αρκετή ποσότητα ασβεστίου στην καθημερινή σας διατροφή, με την χρήση αυτού του απλού υπολογιστή από το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης.

Κάντε κλικ ΕΔΩ για τον online υπολογιστή ασβεστίου

Σημειώσεις:

  • Στο πεδίο “Language” επιλέξτε “Greek”. Έτσι θα δείτε τον υπολογιστή ασβεστίου στα ελληνικά
  • Στο πεδίο “Country” επιλέξτε “Greece”. Έτσι ο υπολογιστής ασβεστίου θα προσαρμόσει το αποτέλεσμα στις κατευθυντήριες γραμμές που ισχύουν για την Ελλάδα
  • Συμπληρώστε τα επόμενα πεδία (Φύλο, Ηλικία και το “εάν είχατε ποτέ διαγνωστεί με οστεοπόρωση ή οστεοπενία»)
  • Στον παρακάτω πίνακα, συμπληρώστε τον αριθμό μερίδων που καταναλώνετε ανά εβδομάδα για την κάθε τροφή στην λίστα
  • Στο τέλος, πατήστε “Υπολογισμός πρόσληψης ασβεστίου”

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το αποτέλεσμα του υπολογισμού αποτελεί μία εκτίμηση και όχι μία ακριβή μέτρηση πρόσληψης ασβεστίου. Δεν αναγράφονται όλες οι τροφές που περιέχουν ασβέστιο.