Iatropedia

Τζελ τεστοστερόνης: Τι είναι, χρήσεις και πιθανές παρενέργειες

Το τζελ (ή γέλη) τεστοστερόνης λειτουργεί αντικαθιστώντας την τεστοστερόνη που παράγεται φυσιολογικά από το σώμα.

Η γέλη (τζελ) τεστοστερόνης χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της χαμηλής τεστοστερόνης σε ενήλικες άνδρες που έχουν υπογοναδισμό (δηλαδή όταν το σώμα δεν παράγει αρκετή φυσική τεστοστερόνη).

Το τζελ τεστοστερόνης προορίζεται για άνδρες με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης εξαιτίας ιατρικών καταστάσεων, όπως διαταραχές των όρχεων, της υπόφυσης ή του υποθαλάμου, οι οποίες προκαλούν υπογοναδισμό. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από άνδρες, οι οποίοι έχουν χαμηλή τεστοστερόνη λόγω γήρανσης (ηλικιακός υπογοναδισμός).

Η τεστοστερόνη είναι ορμόνη που παράγεται από τον οργανισμό και συμβάλλει στην ανάπτυξη και λειτουργία των ανδρικών γεννητικών οργάνων και των τυπικών ανδρικών χαρακτηριστικών.

Πώς πρέπει να χρησιμοποιείται το τζελ τεστοστερόνης

Τζελ τεστοστερόνης: Ποιες ειδικές προφυλάξεις πρέπει να ακολουθήσω;

Ποιες παρενέργειες μπορεί να προκαλέσει το τζελ τεστοστερόνης

Έχουν υπάρξει αναφορές για σοβαρές παρενέργειες σε άτομα που χρησιμοποιούν τζελ τεστοστερόνη σε υψηλότερες δόσεις, μαζί με άλλα σκευάσματα που περιέχουν ορμόνες του ανδρικού φύλου ή με τρόπους διαφορετικούς από εκείνους που τους υποδεικνύει ο γιατρός.

Αυτές οι παρενέργειες μπορεί να συμπεριλαμβάνουν:

Τα άτομα που χρησιμοποιούν περισσότερη γέλη τεστοστερόνης από τη συνιστώμενη, μπορεί επίσης να εμφανίσουν συμπτώματα στέρησης, εάν διακόψουν απότομα τη λήψης της. Τέτοια συμπτώματα είναι:

Ενημερώστε τον γιατρό σας εάν κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα είναι έντονο ή δεν υποχωρεί:

Ορισμένες παρενέργειες μπορεί να είναι σοβαρές. Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα, καλέστε αμέσως τον γιατρό σας:

ΠΡΟΣΟΧΗ

Το τζελ τεστοστερόνης μπορεί να προκαλέσει επιβλαβείς δράσεις σε άλλους που τυχόν αγγίζουν το δέρμα σας στην περιοχή όπου το έχετε εφαρμόσει:

Πρέπει να λαμβάνετε προφυλάξεις για να είστε σίγουροι ότι άλλοι δεν θα έρθουν σε επαφή με το τζελ τεστοστερόνης που αλείφετε στο δέρμα σας. Ειδικότερα:

Εάν γυναίκες ή παιδιά αγγίξουν δέρμα που έχει υποβληθεί σε τοπική θεραπεία με τεστοστερόνη, μπορεί να εμφανίσουν ορισμένα συμπτώματα.

Εάν ένα παιδί, που μπορεί να έχει έρθει σε επαφή με τεστοστερόνη, αναπτύξει κάποιο από τα συμπτώματα που ακολουθούν, πρέπει να καλέσετε αμέσως τον γιατρό του:

Τα περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα αναμένεται να εξαφανιστούν μόλις το παιδί σταματήσει να έρχεται σε επαφή με την τεστοστερόνη. Σε μερικές περιπτώσεις, όμως, τα γεννητικά όργανα μπορεί να παραμείνουν μεγαλύτερα από το κανονικό.

Το τζελ τεστοστερόνης μπορεί επίσης να προκαλέσει ταχύτερη από το κανονικό ωρίμανση των οστών σε παιδιά που έρχονται σε επαφή με το φάρμακο.

Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά μπορεί να σταματήσουν να ψηλώνουν νωρίτερα από το αναμενόμενο και μπορεί να έχουν μικρότερο ύψος από το προβλεπόμενο όταν ενηλικιωθούν. Ακόμα κι αν αυτά τα παιδιά σταματήσουν να έρχονται σε επαφή με τοπικά προϊόντα τεστοστερόνης, τα οστά τους μπορεί να παραμείνουν πιο ώριμα από το κανονικό.

Πηγές: https://www.ncbi.nlm.nih.gov, https://medlineplus.gov

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χαμηλή τεστοστερόνη: Από τι προκαλείται, τι θα νιώσετε και τι μπορείτε να κάνετε

Ανδρόπαυση: Πότε ξεκινάει – Επίπεδα τεστοστερόνης και πρώτα σημάδια

Διπλάσιος κίνδυνος καρδιακού επεισοδίου στις γυναίκες που έχουν χαμηλή τεστοστερόνη

φωτό: iStock