Iatropedia

Στρεπτόκοκκος: Συμπτώματα και πώς προκαλείται

Χρειάζεται προσοχή καθώς μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή κατάσταση υγείας.

Ο στρεπτόκοκκος είναι ένας τύπος βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσει μια σειρά λοιμώξεων στους ανθρώπους, οι οποίες κυμαίνονται από ήπιο πονόλαιμο έως σοβαρές, απειλητικές για τη ζωή ασθένειες.

Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε τα συμπτώματα και τις αιτίες του στρεπτόκοκκου, καθώς και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Αιτίες στρεπτόκοκκου

Ο στρεπτόκοκκος είναι ένας τύπος βακτηρίων που μπορεί να βρεθεί στο ανθρώπινο σώμα. Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι βακτηρίων στρεπτόκοκκου, συμπεριλαμβανομένου του στρεπτόκοκκου της ομάδας Α (GAS) και του στρεπτόκοκκου της ομάδας Β (GBS). Αυτοί είναι και οι δύο πιο συνηθισμένοι τύποι που μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις στον άνθρωπο.

Ο στρεπτόκοκκος συνήθως μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού ή σε επαφή με μολυσμένα τραύματα ή πληγές. Μπορεί επίσης να εξαπλωθεί μέσω επαφής με μολυσμένες επιφάνειες ή αντικείμενα.

Συμπτώματα στρεπτόκοκκου

Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο της λοίμωξης και τη σοβαρότητα της ασθένειας. Τα πιο κοινά συμπτώματα λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο είναι τα εξής:

Θεραπεία για τον στρεπτόκοκκο

Η θεραπεία των λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο θα εξαρτηθεί από τον τύπο της λοίμωξης και τη σοβαρότητα της ασθένειας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα αντιβιοτικά είναι η κύρια θεραπεία για τις λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο. Τα αντιβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν να σκοτώσουν τα βακτήρια και να αποτρέψουν την εξάπλωση της λοίμωξης σε άλλα μέρη του σώματος.

Εκτός από τα αντιβιοτικά, άλλες θεραπείες για λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο μπορεί να είναι οι εξής:

Σε ορισμένες περιπτώσεις, πιο σοβαρές λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο μπορεί να απαιτούν νοσηλεία για ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικών και για άλλες θεραπείες.

Στρεπτόκοκκος: Μέτρα πρόληψης

Η πρόληψη των λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο περιλαμβάνει την λήψη μέτρων για την μείωση του κινδύνου έκθεσης στα βακτήρια. Μερικές συμβουλές για την πρόληψη των λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο περιλαμβάνουν:

Πηγές: https://www.mayoclinic.org, https://my.clevelandclinic.org

φωτό: iStock