Iatropedia

Πυρετός – Καταρροή – Βήχας: ΟΛΑ όσα χρειάζεστε – Συμπτώματα και θεραπεία

Ένα κρυολόγημα, ή μια ίσωση εκδηλώνονται στην πλειονότητά τους με τρία βασικά συμπτώματα.

Ο πυρετός, η καταρροή και ο βήχας, συνοδεύουν κάθε κρυολόγημα, ή ίωση, ενώ κάποιες φορές συνυπάρχουν ταυτόχρονα.

Παρακάτω, μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για το κάθε ένα από αυτά τα συμπτώματα, καθώς και τρόπους για να τα αντιμετωπίσετε.

ΠΥΡΕΤΟΣ

Ορισμός

Ο πυρετός είναι η αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα.

Ποια είναι η κανονική θερμοκρασία

Η κανονική θερμοκρασία είναι περίπου (36,6 – 37 °C) όταν λαμβάνεται από το στόμα, όταν λαμβάνεται δε από τον πρωκτό – ορθό η θερμοκρασία είναι περίπου 0,6 °C υψηλότερη (37,5 °C). Η κανονική θερμοκρασία του σώματος μπορεί να ποικίλει ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, την ώρα της ημέρας, ακόμα και τις καιρικές συνθήκες. Ο πυρετός είναι ένα σύμπτωμα που προκαλείται από μια ποικιλία ασθενειών.

Σε ένα νεογνό μικρότερο των 3 μηνών, που έχει θερμοκρασία ορθού πάνω από 38 °C, καλέστε τον γιατρό σας, ή πηγαίνετε το στο νοσοκομείο. Ο πυρετός μπορεί να είναι σημάδι σοβαρής λοίμωξης στα νεογέννητα.

Κάθε ένας από εμάς έχει βιώσει τα ρίγη και την εξάντληση που ο πυρετός προκαλεί. Ο πυρετός συνήθως εμφανίζεται σαν απάντηση σε μια μόλυνση ή φλεγμονή. Ωστόσο, πολλές άλλες αιτίες μπορεί να προκαλέσουν πυρετό, όπως τα ναρκωτικά, ο καρκίνος, η έκθεση στη θερμότητα, ο τραυματισμός, οι ανωμαλίες στον εγκέφαλο και οι ασθένειες των ενδοκρινών αδένων.

Ο πυρετός σπάνια έρχεται χωρίς άλλα συμπτώματα. Συχνά συνοδεύεται από συμπτώματα που, συνήθως, μας βοηθούν να εντοπίσουμε κάποια ασθένεια που τον προκάλεσε. Στη συνέχεια αυτό μπορεί να βοηθήσει τον γιατρό να καθορίσει ποια θεραπεία πρέπει να ακολουθήσουμε.

Οι μετρήσεις της θερμοκρασίας του σώματος συνήθως γίνονται με συσκευές (θερμόμετρα) από το ορθό , το στόμα, τη μασχάλη, το δέρμα και το αυτί. Ορισμένες συσκευές (Λαρυγγοσκόπια, Βρογχοσκόπια, Ουροκαθετήρες) μπορεί να έχουν αισθητήρα και να καταγράφουν τη θερμοκρασία συνεχώς.

Συνήθως ο πυρετός χαρακτηρίζεται ως:

Τι εξετάσεις πρέπει να κάνετε

Ιστορικό ασθενούς:

Διαγνωστικές εξετάσεις που μπορεί να ζητηθούν είναι:

Με βάση τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων ο γιατρός συνήθως θα είναι σε θέση να βρει την αιτία του πυρετού. Πιο ειδικές εξετάσεις μπορεί να γίνουν αν χρειαστεί.

Θεραπεία – αντιμετώπιση

Συνήθως η αντιμετώπιση του πυρετού γίνεται στο σπιτι με την χορήγηση αντιπυρετικών φαρμάκων.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ασπιρίνη ΔΕΝ πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή για την μείωση του πυρετού για τα μικρά παιδιά. Πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας προτού δώσετε ασπιρίνη σε παιδί. 

Η θεραπεία του πυρετού εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία του:

ΠΡΟΣΟΧΗ:

τότε, συμβουλευτείτε αμέσως τον γιατρό σας!

Σημαντικές Συμβουλές

Πυρετός: Προληπτικά μέτρα

Οι περισσότεροι πυρετοί προέρχονται από κάποια λοίμωξη. Μπορούμε να αποτρέψουμε την εξάπλωση της λοίμωξης με το να:

ΚΑΤΑΡΡΟΗ

Τι είναι η καταρροή

Η καταρροή μπορεί να προκληθεί από:

Μπορεί να περιοριστεί και τελικά να αντιμετωπιστεί:

Τις περισσότερες φορές δεν είναι απαραίτητη η θεραπεία για να αντιμετωπιστεί η καταρροή, καθώς τα συμπτώματα υποχωρούν από μόνα τους με την εξαφάνιση της αιτίας που την προκαλεί.

ΒΗΧΑΣ

Ο βήχας είναι ένα υγιές και σημαντικό αντανακλαστικό που βοηθά στην προστασία τουαναπνευστικού συστήματος (των πνευμόνων). Ωστόσο, ο βήχας μπορεί να είναι ένα ενοχλητικό σύμπτωμα (όχι ασθένεια) που μπορεί να έχει πολλές αιτίες.

Μορφές του βήχα:

1. Υλακώδης βήχας (βήχας σαν γαύγισμα)

Παρατηρείται σε περιπτώσεις οξείας απόφραξης του λάρυγγα (οίδημα λάρυγγος ή και της τραχείας, λαρυγγίτιδα κλπ). Μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας ίωσης ή φλεγμονής ή να προέρχεται από αλλεργική αντίδραση. Ο βήχας λόγω λαρυγγίτιδας μπορεί να αρχίσει ξαφνικά και στη μέση της νύχτας. Συχνά ένα παιδί με λαρυγγίτιδα έχει βήχα και συριγμό (σφύριγμα) κατά την εισπνοή. Στην περίπτωση της αλλεργίας η άμεση εξέταση από γιατρό είναι απαραίτητη.

2. Παραγωγικός βήχας

Ο παραγωγικός βήχας συνοδεύεται από απόχρεμψη (φλέγμα ή βλέννα). Υπάρχουν πολλές αιτίες ενός παραγωγικού βήχα, όπως.:

3. Μη παραγωγικός βήχας

Ένας μη παραγωγικός βήχας χαρακτηρίζεται ως ξηρός βήχας, γιατί δεν παράγει απόχρεμψη (φλέγματα ή βλέννα). Ένας ξηρός βήχας μπορεί να αναπτυχθεί προς το τέλος ενός κρυολογήματος, ή μετά από έκθεση σε ένα ερεθιστικό παράγοντα, όπως σκόνη, καπνός, χημικές ουσίες κ.ά. Υπάρχουν πολλές αιτίες για την εμφάνιση του μη παραγωγικού βήχα, όπως:

Θυμηθείτε: Ένας βήχας είναι μόνο ένα σύμπτωμα και συχνά η σημασία του μπορεί να καθοριστεί μόνο όταν αξιολογούνται και τα άλλα συμπτώματα μαζί.

Αν έχετε και άλλα συμπτώματα, όπως πόνο στο λαιμό, πόνο ή/και πίεση στα ιγμόρια (οστέϊνοι χώροι δίπλα στη μύτη), πόνο στο αυτί, ή κάποιο άλλο σύμπτωμα που σας ανησυχεί, επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

Πρόληψη και θεραπεία του βήχα

Μπορείτε να λάβετε τα ακόλουθα γενικά μέτρα για κάποια ανακούφιση: