Iatropedia

Πότε ένας άνδρας είναι…γρήγορος; Δείτε τους χρόνους

Μπορεί να χαρακτηρίζεται «ανδρικό» πρόβλημα, αλλά φαίνεται ότι επηρεάζει αρνητικά και τους δύο συντρόφους. Ένας στους πέντε άνδρες σε κάποια φάση της ζωή του... χάνει τον έλεγχο στο σεξ. Ο λόγος για την πρόωρη εκσπερμάτωση η οποία εμφανίζεται με την ίδια συχνότητα σε όλες τις ηλικίες. Ενδεικτικό εξάλλου είναι το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ανδρών πιστεύει ότι «τα ξέρει όλα» για το θέμα αυτό οπότε κρίνει πως δεν υπάρχει λόγος να ρωτήσει ή ακόμη και να ζητήσει βοήθεια είτε από την σύντροφό του είτε από εξειδικευμένο ιατρό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ουρολογικών Παθήσεων ( ΙΜΟΠ) η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι επακόλουθο σεξουαλικού ερεθισμού και στους περισσότερους άντρες, συμβαίνει περίπου 4-10 λεπτά μετά από τη διέγερση και τη στύση, συγχρόνως με τον οργασμό.

Οι χρόνοι των γρήγορων

Όπως εξηγούν οι ειδικοί του ΙΜΟΠ διακρίνουμε δύο τύπους πρόωρης εκσπερμάτισης, εκ των οποίων ο πρώτος είναι σαφώς ο συχνότερος:

Πρωτοπαθής (αναφερόμενη και ως «χρόνια»): ο άνδρας βίωσε το πρόβλημα από την πρώτη σεξουαλική του εμπειρία και διαρκεί εφ’ όρου ζωής.

Σε αυτήν την περίπτωση η εκσπερμάτιση προκύπτει πολύ γρήγορα, είτε πριν την κολπική διείσδυση, ή σε λιγότερο από 1-2 λεπτά μετά τη διείσδυση.

Δευτεροπαθής (αναφερόμενη και ως «επίκτητη») – εμφανίζεται σταδιακά ή ξαφνικά, ενώ μέχρι τότε είχε έλεγχο της εκσπερμάτισης ή αυτή γινόταν σε χρόνο που θεωρούσε επαρκή για να απολαμβάνει τη σεξουαλική πράξη.

Συνοπτικά οι ειδικοί του ΙΜΟΠ εξηγούν ότι με βάση τη βαρύτητα η πρόωρη εκσπερμάτιση μπορεί να ταξινομηθεί σε:

Σοβαρή: εκσπερμάτωση μέσα σε 15 δευτερόλεπτα

Μέτρια οι χρόνοι κυμαίνονται σε 15-30 δευτερόλεπτα

Ελαφριά: εκσπερμάτιση μέσα σε 60-120 δευτερόλεπτα

Ποιες οι επιπτώσεις;

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι άντρες που πάσχουν από πρόωρη εκσπερμάτιση βιώνουν:

«Ελάχιστο» ή «ελλιπή» έλεγχο της εκσπερμάτισης (95%)

«Ήπιο» έως «ακραίο» προσωπικό άγχος (90%)

«Ελάχιστη» ή «ελλιπή» ικανοποίηση από τη σεξουαλική συνεύρεση (57%)

Δυσφορία δική τους και της συντρόφου, που σχετίζεται με την εκσπερμάτιση (63%)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποιες τροφές είναι ''εχθροί'' του ύπνου;

Πάλι ξύπνησα με πονοκέφαλο! Τι να κάνω;

Δείτε ποια φάρμακα ''σκοτώνουν'' το σεξ!

Γιατί ''κόβεται'' το σεξ στο γάμο;