Iatropedia

Ποιοι πρέπει και ποιοι απαγορεύεται να παίρνουν ασπιρίνη κάθε μέρα “προληπτικά”

Ο καρδιολόγος David Becker αναλύει τι ισχύει ακριβώς σε ένα θέμα που απασχολεί ολοένα και περισσότερους ανθρώπους σήμερα: να παίρνω ή όχι ασπιρίνη κάθε μέρα για προληπτικούς λόγους;

Ίσως το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο στην ανθρώπινη ιστορία, η ασπιρίνη, έχει γίνει αντικείμενο πολλών ερευνών και σχολίων στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο τα τελευταία χρόνια.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι ακόλουθες πληροφορίες προκύπτουν από την γνώμη ενός καρδιολόγου. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι πρέπει να τις ακολουθήσετε “τυφλά”. Οι πληροφορίες αυτές είναι χρήσιμες, αλλά πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας για οποιαδήποτε φάρμακα παίρνετε.

Την ασπιρίνη την συνταγογραφούν πολύ συχνά οι γιατροί, από τότε που εφευρέθηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1850, καθώς έχει μερικές αξιοσημείωτες ιδιότητες.

Είναι αντιφλεγμονώδες φάρμακο, το οποίο βοηθά τους ανθρώπους με αρθρίτιδα. Δίνεται, επίσης, προληπτικά στους ασθενείς μετά από καρδιακή προσβολή, ή εγκεφαλικό επεισόδιο, ή γενικότερα μετά από κάποια καρδιακή επέμβαση, όπως στεντ, ή καρδιακό bypass. Ανακουφίζει τον πόνο, μειώνει τον πυρετό και μπορεί να κάνει το αίμα λιγότερο κολλώδες. Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει την ασπιρίνη ακόμη και με μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Διαβάστε επίσης: Ασπιρίνη: Από ποιους καρκίνους προστατεύει πολύ

Αλλά πρόσφατες έρευνες μεγάλης κλίμακας, γνωστές ως ARRIVE, ASCEND και ASPREE, επισημαίνουν, ότι η λήψη ασπιρίνης είναι πιθανό να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Όλες αυτές οι μελέτες εξέτασαν την χαμηλή δόση ασπιρίνης (100 mg ημερησίως) που χορηγήθηκε σε άτομα χωρίς διαγνωσμένη καρδιακή νόσο, σε σύγκριση με την απευθείας λήψη “ασπιρίνης” σε ένα χάπι placebo. Στόχος των ερευνητών ήταν να διαπιστώσει εάν η καθημερινή λήψη ασπιρίνης προκαλεί προβλήματα αργότερα στο μέλλον.

Οπότε, πράγματι, η ασπιρίνη είναι πιθανό να προκαλέσει προβλήματα υπό συγκεκριμένες περιστάσεις. Αλλά τι ισχύει τελικά με την καθημερινή λήψη ασπιρίνης “δια πάσα νόσο και αρρώστια”;

Ακολουθούν οι συστάσεις του δρ. Becker, βάσει των διαθέσιμων ερευνών, σχετικά με το ποιοι πρέπει και ποιοι απαγορεύεται να παίρνουν ασπιρίνη κάθε μέρα “προληπτικά”:

Συμπέρασμα

Αν δεν έχετε καρδιακή, ή αγγειακή νόσο, ή δεν έχετε υποστεί ποτέ εγκεφαλικό επεισόδιο, ανεξάρτητα από την ηλικία σας, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην σας βοηθάει σε κάτι το να παίρνετε ασπιρίνη κάθε μέρα. Μάλιστα, μπορεί να είναι ακόμα και επιβλαβής για εσάς.

Ο δρ. David Becker είναι καρδιολόγος καθηγητής με εμπειρία ετών και είναι τακτικός συγγραφέας για το The Inquirer και μέλος του Chestnut Hill Temple Cardiology.

Πηγή: http://www2.philly.com