Iatropedia

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: Κίνδυνος για την καρδιά – Σε πόσο καιρό καθαρίζουν οι πνεύμονες [vids]

Κάθε χρόνο, στις 31 Μαΐου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ηγείται των εκδηλώσεων και της ενημερωτικής καμπάνιας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους στην υγεία και σε άλλους τομείς, που συνδέονται με τη χρήση καπνού και υποστηρίζοντας αποτελεσματικές πολιτικές για την μείωση της κατανάλωσης καπνού.

Το θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος 2018 είναι «Καπνός και καρδιακή νόσος» (Tobacco and heart disease).

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, ο ΠΟΥ αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο το κάπνισμα απειλεί την ανάπτυξη των εθνών παγκοσμίως και καλεί τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν ισχυρά μέτρα ελέγχου του καπνού. Αυτά περιλαμβάνουν την απαγόρευση της εμπορίας και της διαφήμισης των προϊόντων καπνού, την προώθηση της απλής συσκευασίας τους, την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης και την καθιέρωση εσωτερικών δημόσιων χώρων και εργασιακών χώρων όπου απαγορεύεται το κάπνισμα.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος 2018 επικεντρώνεται στις επιπτώσεις, που έχει ο καπνός, στην καρδιαγγειακή υγεία των ανθρώπων παγκοσμίως. Το κάπνισμα είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και περιφερικής αγγειακής νόσου. Παρά τις γνωστές επιπτώσεις που έχει το κάπνισμα στην καρδιά και παρά τη διαθεσιμότητα λύσεων για την μείωση των συναφών ασθενειών, λίγοι συνειδητοποιούν ότι ο καπνός είναι μία από τις κύριες αιτίες της καρδιαγγειακής νόσου.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: Οι τροφές που βοηθούν να κόψετε το τσιγάρο

Υπάρχουν τροφές που μειώνουν την “επιθυμία” για κάπνισμα, δηλαδή για νικοτίνη. Η δύναμη της θέλησης υποχωρεί, όταν το μυαλό λέει στο σώμα ότι εξακολουθεί να έχει την ανάγκη για ένα ακόμα τσιγάρο.

Οι υποδοχείς ντοπαμίνης στον εγκέφαλο διεγείρουν το αίσθημα της ευφορίας που προκαλείται από τη νικοτίνη. Αυτό το συναίσθημα εξακολουθεί να είναι ισχυρό στον καπνιστή, ακόμη και μήνες ή και χρόνια αφότου κόψει το τσιγάρο.

Δείτε ποιες τροφές μειώνουν την επιθυμία για κάπνισμα και γιατί:

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: Πότε καθαρίζουν οι πνεύμονες από την στιγμή που κόβετε το τσιγάρο

Το κάπνισμα καταστρέφει τις μικροσκοπικές “τρίχες” στους πνεύμονές σας στους ανώτερους αεραγωγούς. Η κύρια λειτουργία τους είναι να προστατεύσουν τους πνεύμονες από τις λοιμώξεις, είτε ιογενείς είτε βακτηριακές. Αυτό το σύστημα εν γένει, καταστρέφεται από τον καπνό των τσιγάρων και έτσι μειώνεται η αποτελεσματικότητά του.

Εντούτοις, οι στατιστικές δείχνουν, ότι για τους ανθρώπους που έχουν κόψει το κάπνισμα μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.

Το κάπνισμα δημιουργεί μόνιμες ζημιές και στις κυψελίδες των πνευμόνων. Έτσι, όσοι καπνίζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), όπως χρόνια βρογχίτιδα ή εμφύσημα.

Ενώ μερικές από τις φλεγμονές που προκαλούνται μπορεί να είναι αναστρέψιμες, τα σημάδια στους πνεύμονες μένουν για πάντα. Συνεχίζοντας βέβαια το κάπνισμα, μειώνονται και οι όποιες πιθανότητες αναστροφής κάθε βλάβης στους πνεύμονες.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: Τι θα συμβεί αφότου κόψετε το κάπνισμα

Οι πρώτες επιδράσεις από την διακοπή του καπνίσματος θα φανούν αμέσως. Λιγότερο από 20 λεπτά μετά το τελευταίο τσιγάρο σας, ο καρδιακός σας ρυθμός θα αρχίσει ήδη να επιστρέφει στα φυσιολογικά επίπεδα.

Πρώτη φάση

Δεύτερη φάση

http://www.who.int

http://www.healthline.com

http://www.livestrong.com