Iatropedia

Νεφροί:  Ποια συμπτώματα δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά

A model of kidneys surrounded by digital connections is hanging above the doctor's hand at the night city background. The concept is the computer scanning and diagnostics in modern medicine.

Η νεφρική νόσος στα αρχικά στάδια δεν προκαλεί συμπτώματα. Αργότερα, όμως, μπορεί να υπάρξουν ύποπτες ενδείξεις.

Ο διαβήτης, η υπέρταση, η ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό νεφρικής ανεπάρκειας αυξάνουν τον κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου. Ακόμα, όμως, κι αν δεν ανήκετε σε κάποια από αυτές τις κατηγορίες, οι νεφροί σας μπορεί να κινδυνεύουν. Ποια συμπτώματα, λοιπόν, πρέπει να έχετε στο νου σας;

«Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι η χρόνια νεφρική νόσος συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα στα αρχικά στάδιά της», απαντά ο Dr. Joseph Vassalotti, διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του αμερικανικού Εθνικού Ιδρύματος Νεφρών (NKF). «Αυτά συνήθως εκδηλώνονται στα όψιμα, όταν πια αρχίζει η νεφρική ανεπάρκεια ή οι νεφροί αποβάλλουν μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνών στα ούρα».

Τα ύποπτα συμπτώματα

Σε αυτά τα στάδια τα ύποπτα συμπτώματα είναι τα εξής:

Εξετάσεις κάθε χρόνο

Επειδή όπως προαναφέρθηκε τα ύποπτα συμπτώματα συνήθως εκδηλώνονται σε περίπτωση προχωρημένης νεφρικής νόσου, δεν πρέπει να νομίζετε πως εφ’ όσον δεν έχετε κάποιο από αυτά, οι νεφροί σας είναι υγιείς.

«Ο μοναδικός σίγουρος τρόπος για να ξέρουμε πόσο υγιείς είναι οι νεφροί μας, είναι να κάνουμε μία φορά τον χρόνο εξετάσεις αίματος και ούρων», τονίζει ο Dr. Vassalotti.

Η ουρία και η κρεατινίνη, λ.χ., είναι καλοί δείκτες της νεφρικής λειτουργίας στο αίμα. Αντίστοιχα στα ούρα, καλός δείκτης είναι ο έλεγχος των πρωτεϊνών (φυσιολογικά, δεν πρέπει να υπάρχουν).