Iatropedia

Μάτια: Πως να αντιμετωπίσετε την αλλεργική επιπεφυκίτιδα

Young man using eye drops near blooming tree. Allergy concept

Η επιπεφυκίτιδα είναι μία από τις πιο συνηθισμένες φλεγμονές στα μάτια. Συχνά προκαλείται από τη γύρη την άνοιξη.

Περισσότεροι από τρεις στους δέκα μικροί και μεγάλοι ταλαιπωρούνται από αλλεργίες στα μάτια που τους προκαλούν κοκκίνισμα, δακρύρροια, ερεθισμό, αίσθημα καύσου (κάψιμο) και έντονο κνησμό. Η πιο συνηθισμένη από αυτές τις αλλεργίες είναι η επιπεφυκίτιδα, που μπορεί να υπονομεύσει την ποιότητα της ζωής.

Όπως εξηγεί ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Αναστάσιος-Ιωάννης Κανελλόπουλος, καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, οι αλλεργίες είναι η υπερβολική αντίδραση του οργανισμού σε ουσίες ή ερεθίσματα (αλλεργιογόνα) που φυσιολογικά δεν θα έπρεπε να δημιουργούν πρόβλημα.

Στα μάτια τη μεγαλύτερη έκθεση στα αλλεργιογόνα έχει ο επιπεφυκότας. Ο επιπεφυκότας είναι η διαφανής μεμβράνη που καλύπτει το λευκό τμήμα του ματιού (σκληρός χιτώνας) και την εσωτερική επιφάνεια των βλεφάρων. Όταν ο επιπεφυκότας εκτεθεί σε ένα αλλεργιογόνο, αναπτύσσει φλεγμονή, δηλαδή επιπεφυκίτιδα.

Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα μπορεί:

Κοινά συμπτώματα

«Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα δεν είναι απειλητική για τη ζωή, αλλά είναι πάρα πολύ ενοχλητική και εμποδίζει την καθημερινότητα του ασθενούς», τονίζει ο δρ Κανελλόπουλος. «Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία για την ποιότητα ζωής να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί γρήγορα».

Η διάγνωσή της, όμως, είναι δύσκολη. Και αυτό, διότι τα συμπτώματά της μοιάζουν με εκείνα άλλων νοσημάτων του ματιού. Παραδείγματα τέτοιων νοσημάτων είναι:

Πως αντιμετωπίζεται η επιπεφυκίτιδα

Για την αντιμετώπισή της μπορεί να χρησιμοποιηθούν φαρμακευτικές και μη φαρμακευτικές θεραπείες. Στις μη φαρμακευτικές θεραπείες συμπεριλαμβάνονται:

Στις φαρμακευτικές θεραπείες συμπεριλαμβάνονται:

Αν όλα τα προηγούμενα δεν παράσχουν αποτελεσματική ανακούφιση των συμπτωμάτων, συνιστώνται κορτικοστεροειδή (κορτιζόνη). Τα κορτικοστεροειδή πρέπει να λαμβάνονται για περιορισμένο διάστημα και σε συνεργασία με τον/την οφθαλμίατρο.

Μέτρα αυτοφροντίδας

«Η πιο αποτελεσματική θεραπεία για την αλλεργική επιπεφυκίτιδα είναι η προστασία από το υπαίτιο αλλεργιογόνο», επισημαίνει ο δρ Κανελλόπουλος.

Για το σκοπό αυτό συνιστώνται ορισμένα μέτρα, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

Απαραίτητο είναι ακόμα οι ασθενείς:

Όσοι, τέλος, ξέρουν ότι εκδηλώνουν αλλεργική επιπεφυκίτιδα κάθε άνοιξη, πρέπει να επισκέπτονται προληπτικά τον οφθαλμίατρό τους πριν αρχίσει η εποχή της γύρης, συνιστά ο δρ Κανελλόπουλος. Εκείνος θα τους συστήσει την ενδεδειγμένη προληπτική αγωγή, ίσως και σε συνεργασία με τον αλλεργιολόγο ιατρό, αν πάσχουν και από άλλες αλλεργίες. Η προληπτική αγωγή συνίσταται σε φάρμακα που σταθεροποιούν τα μαστικά κύτταρα-καταλύτες της αλλεργίας.