Iatropedia

Κορωνοϊός: Τι να προσέχουν οι καρδιοπαθείς – Συστάσεις της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Ο κορωνοϊός δεν προκαλεί μόνον αναπνευστικά προβλήματα στους ασθενείς, αλλά μπορεί να επιφέρει και καρδιολογική βλάβη, αναφέρει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ).

Συστάσεις προς τους ασθενείς με καρδιοπάθεια για την αντιμετώπιση της λοίμωξης που προκαλεί ο κορονοϊός Covid-19 εξέδωσε η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ).

Όπως αναφέρει, ο κορωνοϊός δεν προκαλεί μόνο αναπνευστικά προβλήματα στους ανθρώπους που μολύνει. Σε μικρό ποσοστό ασθενών προκαλεί και βλάβη στο μυοκάρδιο. Η βλάβη αυτή γίνεται αντιληπτή με μια ειδική εξέταση, στην οποία αξιολογείται ένα καρδιακό ένζυμο που λέγεται τροπονίνη.

Διαβάστε περισσότερα Κορωνοϊός Πότε χρειάζονται πλύσιμο και πότε απολύμανση τα χέρια

Κορωνοϊός: Τα μυστικά για καλό πλύσιμο των χεριών

Κορωνοϊός Γιατί μας αρρωσταίνουν οι ιοί και τί σχέση έχει το σαπούνι

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, την οποία υπογράφει ο  αντιπρόεδρος της ΕΚΕ κ. Ιωάννης Κανακάκης, η βλάβη στο μυοκάρδιο έχει παρατηρηθεί σε ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 οι οποίοι δεν είχαν υποκείμενο καρδιολογικό νόσημα.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία ο κορωνοϊός Covid-19 συνήθως προσβάλλει πιο σοβαρά ορισμένες ομάδες του πληθυσμού:

Ποιοι καρδιοπαθείς κινδυνεύουν

Από τους καρδιοπαθείς, υψηλού κινδύνου αν τους μολύνει ο κορωνοϊός Covid-19 θεωρούνται οι ασθενείς:

Οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια συνήθως είναι αυτοί με ιστορικό διατατικής μυοκαρδιοπάθειας ή οι ασθενείς με παλαιό έμφραγμα και επηρεασμένη λειτουργία της καρδιάς.

Τι συνιστάται στους ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο

Για να μειώσουν τις πιθανότητες να τους προσβάλλει ο κορωνοϊός, ο κ. Κανακάκης συνιστά στους πάσχοντες από καρδιαγγειακή νόσο:

«Ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες μπορεί να μειώσετε την προσβολή και τις επιπλοκές κατά την θεραπεία για Covid-19», λέει ο κ. Κανακάκης. Και προσθέτει ότι «πρέπει να παρέχεται ιδιαίτερη μέριμνα προς την κατεύθυνση της καρδιαγγειακής προστασίας».