Iatropedia

Καύσωνας: Μήπως είναι υπερβολικά ζεστό το σπίτι σας; Τι να ελέγξετε

Ο καύσωνας δοκιμάζει τις αντοχές του ανθρώπινου σώματος, αλλά γίνεται ακόμα πιο δυσβάστακτος όταν τον περνά κανείς σε ένα σπίτι που «βράζει».

Ο πρώτος καύσωνας του εφετινού καλοκαιριού αναμένεται να εμφανιστεί τις επόμενες ημέρες στη χώρα μας. Οι θερμοκρασίες εκτιμάται ότι σε αρκετές περιοχές θα φτάσουν ή θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου την ημέρα. Ωστόσο και τη νύχτα αναμένεται να είναι υψηλές, ιδιαίτερα την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Ο καύσωνας θέτει σε δοκιμασία τις αντοχές του ανθρώπινου σώματος και γι’ αυτό πρέπει να τον λαμβάνουμε σοβαρά υπ’ όψιν.

Διαβάστε ακόμα Καύσωνας: Τι να τρώτε για να αντέξετε τη ζέστη

Πόσο προετοιμασμένο, όμως, είναι το σπίτι σας γι’ αυτόν; Eιδικοί από τον κυβερνητικό οργανισμό Public Health England, που υπάγεται στο βρετανικό υπουργείο Υγείας, δημιούργησαν μία λίστα (checklist) με τα πιο επικίνδυνα σπίτια και τι μπορείτε να κάνετε.

Όπως εξηγούν, αναλόγως με ορισμένα χαρακτηριστικά το σπίτι μας μπορεί να υπερθερμανθεί, εντείνοντας το αίσθημα της ζέστης. Ακόμα και όταν το καλοκαίρι είναι δροσερό, πάρα πολλά σπίτια είναι ευάλωτα στη ζέστη, λένε.

Όταν όμως κάποιος ζει σε επικίνδυνο σπίτι και ταυτοχρόνως είναι ο ίδιος υψηλού κινδύνου για υπερθέρμανση, ο καύσωνας μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά επικίνδυνος.

Ποια είναι τα επικίνδυνα σπίτια

Να λοιπόν η λίστα των σπιτιών που είναι πιο ευάλωτα στον καύσωνα:

Τι μπορείτε να κάνετε

Για να βελτιώσετε την κατάσταση στο σπίτι σας, οι ειδικοί του PHE και άλλων διεθνών οργανισμών υγείας συνιστούν ορισμένα μέτρα. Άλλα από αυτά μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα και άλλα όχι. Να ποια είναι:

Αν δεν μπορείτε να δροσίσετε αρκετά το σπίτι σας, καταφύγετε σε κάποιον κλιματιζόμενο, ανοικτό δημόσιο χώρο ή στο κλιματιζόμενο σπίτι συγγενών ή φίλων.

Ποιοι κινδυνεύουν

Ο καύσωνας μπορεί να απειλήσει την υγεία ορισμένων ομάδων υψηλού κινδύνου. Οι ομάδες αυτές είναι: