Iatropedia

Εμμηνόπαυση: Τι να προσέχουν οι γυναίκες στη διατροφή, την άσκηση, τον ύπνο

Πόσο ύπνο χρειάζονται. Τι πρέπει να συμπεριλαμβάνει η ημερήσια διατροφή τους. Κάθε πόσες ώρες πρέπει να τρώνε. Πόσο συχνά και τι είδους ασκήσεις χρειάζονται

Η εμμηνόπαυση επηρεάζει αρνητικά τον μεταβολισμό και δυσκολεύει τον έλεγχο του σωματικού βάρους, με συνέπεια πολλές γυναίκες να παρουσιάζουν αύξηση του σωματικού λίπους, ιδίως στην κοιλιά, και μείωση της μυϊκής μάζας.

Οι επιδράσεις αυτές αυξάνουν και τον κίνδυνο εμφάνισης χρονίων ασθενειών, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα έναντι των οποίων οι γυναίκες ήταν έως πρότινος προστατευμένες χάρη στα οιστρογόνα, τα οποία όμως δεν διαθέτουν πλέον μετά την εμμηνόπαυση.

Όπως αναφέρουν η διαιτολόγος-διατροφολόγος και βιολόγος Ιωάννα Αδαμίδου, υπεύθυνη Bioiatriki+ Nutrition, στη Θεσσαλονίκη, και ο εργοφυσιολόγος Γιάννης Αρναούτης, υπεύθυνος Bioiatriki+, η εμμηνόπαυση πρέπει να αποτελεί κομβική στιγμή αυτοφροντίδας για τις γυναίκες. Και αυτό, διότι μέσω της εδραίωσης υγιεινών συνηθειών, οι γυναίκες μπορούν να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη:

Να λοιπόν τι συνιστούν οι δύο ειδικοί όσον αφορά τους βασικούς πυλώνες της υγείας: τον ύπνο, την διατροφή και την άσκηση.

Ο ύπνος

Οι γυναίκες είναι ευάλωτες στις διαταραχές ύπνου, ιδίως κατά την περιεμμηνοπαυσική και εμμηνοπαυσική περίοδο. Ο κακής ποιότητας ή/και ανεπαρκής ύπνος, όμως, επιδρά άμεσα και αρνητικά:

Συνιστώνται τουλάχιστον 7 ώρες ποιοτικού ύπνου, νωρίς κάθε βράδυ, για ουσιαστική ξεκούραση, καλή υγεία και ευζωία.

Η διατροφή

Η μεσογειακή διατροφή συμβάλλει αποδεδειγμένα στην απώλεια λίπους και στη διατήρηση της μυϊκής μάζας κατά την εμμηνόπαυση, ενώ δρα προστατευτικά έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Στις γυναίκες συνιστώνται τα εξής:

Για ειδικές περιπτώσεις

Τα οφέλη της άσκησης

Η υιοθέτηση ενός δραστήριου τρόπου ζωής πριν και κατά την εμμηνόπαυση προσφέρει πολλαπλά οφέλη, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται:

Ποιες ασκήσεις χρειάζεστε

Στις γυναίκες στην εμμηνόπαυση συνιστώνται:

  1. Μέτρια αερόβια άσκηση με μεταφορά του βάρους ή με ασκήσεις που περιλαμβάνουν πρόσκρουση των κάτω άκρων (περπάτημα, τρέξιμο, χορός κ.λπ.) για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα. Η άσκηση αυτή πρέπει να κατανέμεται σε 5-7 ημέρες την εβδομάδα.
  2. Προπόνηση με αντίσταση, 2-3 φορές την εβδομάδα, κατά προτίμηση σε μη διαδοχικές ημέρες. Η προπόνηση αυτή μπορεί να γίνεται είτε σε μηχανήματα είτε με ελεύθερα βάρη. Μπορεί ακόμα να γίνει με χρήση του σωματικού βάρους ως αντίσταση (π.χ. βαθιά καθίσματα, προβολές, κοιλιακοί, κάμψεις κ.λπ.).
  3. Καθημερινές ασκήσεις ισορροπίας και ευλυγισίας, με διατάσεις που θα γίνονται έως σημείου ανελαστικότητας ή ήπιου πόνου για τους μυς όλων των κύριων αρθρώσεων.

Φωτογραφία: iStock