Iatropedia

Εμμηνόπαυση: Τα συμπτώματα – “καμπανάκια” για να ζητήσετε τη βοήθεια γιατρού

Η εμμηνόπαυση απαιτεί προσοχή σε συμπτώματα που συχνά απαιτούν συμβουλή γιατρού. Ποια είναι αυτά, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Της: Αθανασίας Παππά*

Το φετινό μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης (18 Οκτωβρίου) από την International Menopause Society και την Ελληνική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης αφορά στη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος στις γυναίκες.

Ο αριθμός των περιπτώσεων καρδιαγγειακής νόσου είναι μεγάλος και συνεχίζει να αυξάνεται. Ωστόσο με την όσον το δυνατόν μεγαλύτερη κατανόηση των αιτιών και των επιπτώσεων της νόσου, μπορούν να ληφθούν μέτρα για την μείωση του κινδύνου.

Εμμηνόπαυση: Εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις

Τα αγγειοκινητικά συμπτώματα – VMS, (εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις) είναι ένας κοινός λόγος για τις γυναίκες να αναζητούν ιατρική βοήθεια.

Το 60-80% των γυναικών θα εμφανίσουν VMS κατά τη διάρκεια της μετάβασης στην εμμηνόπαυση. Αν και η ακριβής φυσιολογία του VMS δεν είναι καλά κατανοητή, πιστεύεται ότι αποτελεί την έκφραση της απορρύθμισης της λειτουργίας του θερμορρυθμιστικού κέντρου, πιθανώς λόγω των αλλαγών στις ορμόνες του φύλλου. ‘

Η δραστηριότητα νευρομεταβιβαστών (ουσίες που εκκρίνονται από τα νεύρα και ευθύνονται για τις νευρωνικές δραστηριότητες) στον υποθάλαμο (του εκγεφάλου), όπως της νορεπινεφρίνης, της σεροτονίνης και της νευροκινίνης, μπορεί να εμπλέκονται.

Το VMS σχετίζεται με φυσιολογικές αλλαγές της αιματικής ροής, που οφείλεται αρχικά σε αγγειοχάλαση και στη συνέχεια σε αγγειοσύσπαση.

Αν και το 50% των γυναικών βιώνουν VMS για περίπου μια 7ετία ή λιγότερο, το 15% μπορεί να αντιμετωπίζει VMS για 15 χρόνια ή περισσότερο.

Το VMS σχετίζεται με χαμηλή ποιότητα ύπνου, ευερεθιστότητα, δυσκολία συγκέντρωσης και κακή ποιότητα ζωής, καθώς και επιδείνωση της υγείας γενικώς.

Οι γυναίκες με VMS έχουν χαμηλότερους δείκτες της υγείας από εκείνες που δεν έχουν VMS, και μπορεί να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου.

Εμμηνόπαυση, καρδιαγγειακά και κατάλληλη επιλογή θεραπείας

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η κύρια αιτία νοσηρότητας και θνητότητας σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Οι στρατηγικές πρωτογενούς πρόληψης περιλαμβάνουν τη διακοπή του καπνίσματος, την απώλεια βάρους, τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, την τακτική αερόβια άσκηση και τον έλεγχο της γλυκόζης και άλλων αναγκαίων βιοδεικτών.

Θεραπευτικός στόχος είναι σε κάθε γυναίκα, να επιλεγεί η βέλτιστη θεραπευτική προσέγγιση που θα ανακουφίσει τα συμπτώματα.

Η κατάλληλη αρχική επιλογή θεραπείας είναι το πρώτο βήμα για την πρόληψη προβλημάτων. Η επιλογή του τρόπου αντιμετώπισης θα εξαρτηθεί από τυχόν αντενδείξεις, ειδικά συμπτώματα, την ηλικία, το χρόνο από την εμμηνόπαυση, προδιαθεσικούς παράγοντες, οικογενειακό ιστορικό, προσωπικές προτιμήσεις και ασφαλιστική κάλυψη για φάρμακα.

Πότε να ζητήσετε τη βοήθεια ειδικού

Μια σειρά από συμπτώματα μπορεί να προκύψουν στις γυναίκες που πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση.

Ενώ συχνά αντιμετωπίζονται εύκολα σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης, υπάρχουν φορές όπου ενδείκνυται η παραπομπή σε ειδικό:

Περιεμμηνοπαυσιακή κολπική αιμορραγία

Αν και συνηθισμένο και αναμενόμενο, απαιτείται περαιτέρω αξιολόγηση για:

Μετεμμηνοπαυσιακή αιμορραγία

Μια παραπομπή μπορεί να είναι χρήσιμη όταν υπάρχουν ανησυχίες ή αβεβαιότητα σχετικά με συννοσηρότητες, παράγοντες κινδύνου λόγω προσωπικού ή οικογενειακού ιστορικού, ή εάν τα συνταγογραφούμενα σχήματα δεν είναι κατάλληλα ή ανεκτά.

Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο / Προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή

Αλλαγές στους μαστούς

Οι επαναλαμβανόμενες κυστικές αλλαγές μπορούν να αξιολογηθούν περαιτέρω με μαστογραφία ± υπερηχογράφημα.

Δυσπαρεύνια

Η παραπομπή σε φυσιοθεραπευτή πυελικού εδάφους μπορεί είναι χρήσιμη σε περίπτωση μυοπεριτονιακού άλγους και ακράτεια.

Αυπνία

Η προγεστερόνη σε κάποιες περιπτώσεις βελτιώνει τον ύπνο.

Σχετικό οικογενειακό ιστορικό

Οστεοπόρωση

Πονοκέφαλοι

Ωστόσο, επειδή η συχνότητα και η σοβαρότητα της κεφαλαλγίας μπορεί να επηρεαστεί από τις διακυμάνσεις των ορμονών, η ορμονοθεραπεία μπορεί να είναι χρήσιμη. Η συχνότητα των κεφαλαλγιώ μπορεί να αυξηθεί στην περιεμμηνόπαυση και να υπάρξει μείωση μετά την εμμηνόπαυση.

Δυσανεξία στο προγεσταγόνο

Συμπτώματα από τον κόλπο

Υπέρταση

Η μελέτη INTERHEART διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με υπέρταση είχαν 97% αύξηση στον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε σύγκριση με τις γυναίκες με φυσιολογική πίεση.

*H Αθανασία Παππά είναι Επισκέπτρια Υγείας και 
Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης (ΕΛΕΤΕΜ)

www.eletem.org