Iatropedia

Ελκώδης κολίτιδα: Τι είναι, συμπτώματα και θεραπεία

Η ελκώδης κολίτιδα είναι μια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου κατά την οποία η εσωτερική επένδυση του παχέος εντέρου και του ορθού φλεγμαίνουν.

Η ελκώδης κολίτιδα χαρακτηρίζεται από διάρροια, κοιλιακό άλγος και αίμα στα κόπρανα. Η νόσος μπορεί να ποικίλλει ως προς το μέγεθος του παχέος εντέρου που έχει προσβληθεί και στη σοβαρότητα επίσης.

Ελκώδης κολίτιδα: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Ελκώδης κολίτιδα: Θεραπεία

Ο στόχος στη θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας είναι η μείωση της φλεγμονής, με σκοπό να οδηγήσει σε ύφεση. Οι δύο κορυφαίες θεραπευτικές επιλογές είναι η φαρμακευτική αγωγή και η χειρουργική επέμβαση.

Περίπου το 70% των ασθενών ανταποκρίνεται καλά στη φαρμακευτική αγωγή και περνάει σε ύφεση. Για όσους δεν ανταποκρίνονται καλά στη φαρμακευτική αγωγή, η χειρουργική επέμβαση είναι μια επιλογή.

Οι θεραπευτικές επιλογές για την ελκώδη κολίτιδα περιλαμβάνουν:

Θεραπεία ελκώδους κολίτιδας με φαρμακευτική αγωγή

Η πιο κοινή φαρμακευτική επιλογή είναι τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το στόμα ή τοπικά για την μείωση της φλεγμονής του παχέος εντέρου και του ορθού. Η θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας είναι μια εξαιρετικά εξατομικευμένη διαδικασία. Το θεραπευτικό σχήμα σας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη σοβαρότητα της κατάστασής σας.

Άλλα φάρμακα περιλαμβάνουν:

Θεραπεία ελκώδους κολίτιδας με χειρουργική επέμβαση

Εάν δεν ανταποκριθείτε σε ένα θεραπευτικό σχήμα ή αναπτύξατε επιπλοκές κολίτιδας, μπορεί να είστε υποψήφιος για χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας.

Η κολεκτομή (αφαίρεση μέρους ή ολόκληρου του παχέος εντέρου) μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παιδιά με ελκώδη κολίτιδα που παρουσίασαν καθυστέρηση στην ανάπτυξη. Σε όλους τους ασθενείς, η εκλεκτική κολεκτομή μπορεί να είναι θεραπεία για την ελκώδη κολίτιδα. Σχεδόν πάντα, η επέμβαση είναι ολική κολεκτομή, που σημαίνει ότι αφαιρείται ολόκληρο το κόλον.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις περιλαμβάνουν:

Πηγή: https://www.hopkinsmedicine.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρκίνος των νεφρών: Συμπτώματα, διάγνωση, ποιοι πρέπει να προσέχουν και τι θεραπείες υπάρχουν

Λεπτό έντερο: Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα για καρκίνο. Πως αντιμετωπίζεται

Σύνδρομο Lynch: Είναι κληρονομικός καρκίνος του παχέος εντέρου – Συμπτώματα, εξετάσεις και θεραπεία

Ο «νόμος της ούρησης» και γιατί πρέπει να ακολουθείτε τον «κανόνα των 21 δευτερολέπτων»!