Iatropedia

Δρεπανοκυτταρική νόσος: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη θεραπεία της

Η δρεπανοκυτταρική νόσος πρέπει να αντιμετωπίζεται στις ειδικές Μονάδες για τις αιμοσφαιρινοπάθειες και τη θαλασσαιμία που υπάρχουν σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας.

Η δρεπανοκυτταρική νόσος είναι μία σχετικά σπάνια, αλλά σοβαρή ασθένεια, που μπορεί να έχει απειλητικές επιπλοκές. Η έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη των επιπλοκών αυτών είναι για τους ασθενείς σωτήρια.

Η δρεπανοκυτταρική νόσος περικλείει την μικροδρεπανοκυτταρική και την δρεπανοκυτταρική αναιμία. Όπως αναφέρουν ειδικοί από την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία, οι ασθενείς αυτοί πρέπει να απευθύνονται και να παραμένουν συνδεδεμένοι σε χρόνια βάση με τις ειδικές Μονάδες των μεγάλων νοσοκομείων της χώρας. Αυτό είναι απαραίτητο για την ασφάλεια και την καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση τους.

Η θεραπεία που χορηγείται στους ασθενείς με δρεπανοκυτταρική νόσο στοχεύει στην πρόληψη και την άμεση αντιμετώπιση των αγγειοαποφρακτικών κρίσεων που χαρακτηρίζουν τη νόσο, καθώς και των επακόλουθων σοβαρών επιπλοκών της. Στις επιπλοκές αυτές συμπεριλαμβάνονται:

Έτσι, η θεραπεία συμπεριλαμβάνει μέτρα για την πρόληψη των επιπλοκών, μέτρα για την θεραπευτική αντιμετώπιση των οξέων επιπλοκών και μέτρα για την αντιμετώπιση των χρόνιων επιπλοκών και των κρίσεων.

Για την πρόληψη των επιπλοκών

Για την αντιμετώπιση των οξέων επιπλοκών

Για την αντιμετώπιση των χρόνιων επιπλοκών και των κρίσεων

Πρόσθετα μέτρα

Διαβάστε ακόμα

Δρεπανοκυτταρική νόσος: Τι είναι και ποιοι κινδυνεύουν να την εκδηλώσουν

Δρεπανοκυτταρική νόσος: «Πολλές φορές θύμωσα με την πάθησή μου»

Ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης: Η εξέταση που όλοι πρέπει να κάνουμε

Δρεπανοκυτταρική νόσος: Που μπορούν να απευθύνονται οι ασθενείς