Iatropedia

Διαβήτης: Συμβουλές για ασφαλείς διακοπές το καλοκαίρι

Οι πάσχοντες από διαβήτη πρέπει να λαμβάνουν ορισμένα μέτρα το καλοκαίρι για να εξασφαλίζουν ότι αφ' ενός δεν θα απορρυθμιστεί το σάκχαρό τους, αφ' ετέρου θα αποφύγουν τους κινδύνους που τους απειλούν.

Ο σακχαρώδης διαβήτης δυσκολεύει την καθημερινότητα των πασχόντων οι οποίοι έχουν ανάγκη τις καλοκαιρινές διακοπές για να ξεκουραστούν και να χαλαρώσουν – ειδικά τώρα, μεσούσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, καθώς αποτελούν μία από τις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο εξαιτίας του.

Ο κ. Ανδρέας Μελιδώνης, συντονιστής διευθυντής του Διαβητολογικού Κέντρου του Νοσοκομείου Μετροπόλιταν, εξηγεί τι πρέπει να προσέξουν το καλοκαίρι για να μην απορρυθμιστεί το σάκχαρό τους και να αποφύγουν τον κίνδυνο επιπλοκών.

Οδηγίες για τη διατροφή

Ο σακχαρώδης διαβήτης καθιστά απαραίτητη την προσεγμένη διατροφή όλο τον χρόνο, χειμώνα-καλοκαίρι. Ωστόσο ειδικά το καλοκαίρι, οι πάσχοντες πρέπει να τηρούν μερικά ακόμα:

Γενικές οδηγίες

Ο σακχαρώδης διαβήτης επηρεάζει ολόκληρο τον οργανισμό. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να προστατεύονται οι πάσχοντες (και) από τον ήλιο, τα εγκαύματα (στο δέρμα, αλλά και στα πέλματα) και τους τραυματισμούς. Ειδικότερα:

Για το ταξίδι

Πριν και στη διάρκεια των ταξιδιών, οι ασθενείς με διαβήτη πρέπει να προνοούν για τα εξής:

Πριν την αναχώρησή σας

Ο κορωνοϊός

Όπως προαναφέρθηκε, ο διαβήτης θέτει τους πάσχοντες σε αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών, εάν μολυνθούν από τον νέο κορωνοϊό. Επομένως, όπου κι αν πάτε για διακοπές το εφετινό καλοκαίρι, φροντίστε να τηρείτε όλους τους κανόνες προστασίας:

«Εφαρμόζοντας αυτά τα μέτρα, θα απολαύσετε τις διακοπές σας, προλαβαίνοντας ή αποφεύγοντας τις καταστάσεις εκείνες που θα μπορούσαν να σας τις χαλάσουν», καταλήγει ο κ. Μελιδώνης.