Iatropedia

5 διατροφικά μυστικά για τέλειο δέρμα

Η υγεία του δέρματος περνάει από το πιάτο μας. Ναι καλά διαβάσατε. Σήμερα θα σας αποκαλύψουμε 5 διατροφικά μυστικά που θα βοηθήσουν να διατηρήσετε το δέρμα σας, υγιές και εμφανισιακά σε πολύ καλή κατάσταση. Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί και θα δείτε πως το δέρμα και η υγεία του εξαρτάται από τη διατροφή, και τι μπορούμε να κάνουμε για την καλύτερη υγεία του...

Ένα λαμπερό, υγιές δέρμα είναι το καλύτερο δώρο που μπορούμε κάνουμε στον εαυτό μας, η διατροφή πολλές φορές είναι το εργαλείο.

Οι περισσότερες γυναίκες γεννιούνται με ένα υγιές και εύπλαστο δέρμα. Παρόλα αυτά, καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα μας γίνεται λιγότερο ανθεκτικό στην καθημερινή φθορά, με αποτέλεσμα να εμφανίζει ρυτίδες, ξηρότητα και σημάδια αφυδάτωσης. Όμως, τα καλά νέα είναι ότι η υγεία του δέρματός μας δεν είναι μόνο θέμα γονιδίων. Κατά 80-90% η εμφάνιση του δέρματός μας εξαρτάται από τον τρόπο ζωής μας και ιδιαίτερα τη διατροφή μας. Συνεπώς, κάνοντας μικρές αλλαγές στην καθημερινή μας διατροφή μπορούμε να διατηρήσουμε ένα δέρμα λαμπερό και υγιές.

Βήμα 1ο : Ενυδάτωση

Η κατανάλωση άφθονων υγρών είναι ζωτική για την υγεία του δέρματος. Ο γνωστός κανόνας των 6-8 ποτηριών υγρών την ημέρα (νερό, χυμοί ή τσάι) καλύπτει τις ανάγκες σε υγρά των περισσότερων γυναικών για τους χειμερινούς μήνες. Τα άφθονα υγρά παρέχουν στο δέρμα μας την απαραίτητη υγρασία αλλά και μια αίσθηση δροσιάς

Βήμα 2ο : Ενισχύστε τη διατροφή σας με αντιοξειδωτικά

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που συμβάλλουν στη γήρανση του δέρματος είναι οι ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες παράγονται φυσιολογικά από τον οργανισμό μας,αλλά και ως αποτέλεσμα της έκθεσής μας σε διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως το κάπνισμα, η μόλυνση ή η ακτινοβολία.

Τα αντιοξειδωτικά αποτελούν την άμυνα του οργανισμού μας, «απενεργοποιώντας» τις ελεύθερες ρίζες. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην επιδιόρθωση των ήδη κατεστραμμένων κυττάρων του δέρματος.

Οι παρακάτω τροφές είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και θα πρέπει να βρίσκονται καθημερινά στο διαιτολόγιό μας:

Καρότα, βερίκοκα και όλα τα φρούτα και λαχανικά με κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα

Σπανάκι και άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Ντομάτες

Βατόμουρα/ Μύρτιλλα

Όσπρια, αρακάς και φακές

Σολομός, σκουμπρί και άλλα λιπαρά ψάρια

Ξηροί καρποί

Βήμα 3ο : Ενισχύστε το κολλαγόνο σας

Το κολλαγόνο είναι δομικό συστατικό του δέρματός μας και απαραίτητο για τη διατήρηση της υγείας του. Η διατροφή μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην παραγωγή του κολλαγόνου και άρα στην καθυστέρηση της γήρανσης του δέρματος.

Τα βασικά στοιχεία της διατροφής μας που πρέπει να προσέξουμε είναι:

Κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν προλίνη & λυσίνη (πρόδρομες ουσίες για την παραγωγή κολλαγόνου, όπως κρεατικά και τρόφιμα ζωικής προέλευσης, ασπράδι αυγού (λυσίνη), φύτρο σιταριού.

Επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C είναι η πιπεριά, η παπάγια, τα πορτοκάλια, ο ανανάς, το μπρόκολο, το ακτινίδιο και οι φράουλες.

Επιλέξτε τρόφιμα πλούσια σε φυτοχημικές ουσίες , όπως το πράσινο τσάι, τα βατόμουρα, τα κεράσια και όλα τα σκουρόχρωμα φρούτα.

Βήμα 4ο: Αλκοόλ με μέτρο!

Η υπερβολική πρόσληψη αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση η οποία επηρεάζει την εμφάνιση του δέρματος. Μια χρόνια υψηλή πρόσληψη αλκοόλ μπορεί επίσης να προκαλέσει την εμφάνιση ρυτίδων. Για τις γυναίκες, η συνιστώμενη πρόσληψη αλκοόλ είναι 1-2 μερίδες την ημέρα (1 μερίδα είναι 1 ποτήρι (250 ml) μπύρα ή 1 ποτηράκι (100ml) κρασί ή 1 σφηνάκι (25 ml) οινοπνευματωδών ποτών. Φυσικά, εννοείται ότι θα πρέπει να αφήνουμε κάποιες μέρες της εβδομάδας χωρίς καθόλου πρόσληψη αλκοόλ.

Βήμα 5ο : Επιλέξτε λιπαρά φιλικά για το δέρμα

Τα λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για τη διατήρηση απαλού και σφριγηλού δέρματος. Ιδιαίτερη σημασία για την υγεία του δέρματος έχουν το άλφα λινολεϊκό οξύ (σόγια, ελαιόλαδο και λιναρόσπορος) και τα ω-3 λιπαρά οξέα (σολομός, σαρδέλα, αντζούγια, καθώς και στα καρύδια και τα αμύγδαλα).

Εφαρμόζοντας με συνέπεια τα παραπάνω βήματα στη διατροφή μας, είναι σίγουρο ότι θα έχουμε το πιο λαμπερό, υγιές και νεανικό δέρμα που μας επιτρέπουν τα γονίδιά μας!

Δρ. Γλυκερία Ψαρρά

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

πόσα αυγά την εβδομάδα επιτρέπεται να τρώει ένα παιδί

ποιος είναι ο σωστός τρόπος διατροφής ενός παιδιού;

ποιες τροφές μας βοηθούν να τα βγάλουμε πέρα με το κρύο

ποιες στοματικές ασθένειες είναι απειλή για την καρδιά

τι μπορούμε να πάθουμε από έλλειψη μαγνησίου