Iatropedia

Τσικνοπέμπτη: Συμβουλές από τον ΕΦΕΤ για ασφαλές ψήσιμο του κρέατος

Close-up of man using tongs to take meat off on hot barbecue grill.

Για να απολαύσουμε με ασφάλεια την Τσικνοπέμπτη, καλό θα ήταν να ακολουθήσουμε τις οδηγίες των ειδικών για τον ασφαλή χειρισμ΄των τροφίμων.

Η Τσικνοπέμπτη γιορτάζεται την Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας των Αποκριών, της λεγόμενης Κρεατινής. Η ημέρα συνοδεύεται από παραδοσιακές παρασκευές κρεάτων στις ψησταριές, καθώς η Τετάρτη και η Παρασκευή είναι ημέρες νηστείας.

Για να απολαύσουμε την Τσικνοπέμπτη με ασφάλεια ακολουθούμε τις παρακάτω οδηγίες του ΕΦΕΤ:

Γενικός κανόνας είναι να μαγειρεύετε ή να ψήνετε καλά το φαγητό, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για κρέας, πουλερικά, αυγά και ψάρια, ώστε η θερμοκρασία στο κέντρο της μάζας του τροφίμου να μένει στους 75 βαθμούς Κελσίου για 5 έως 15 λεπτά.

Μην ξεχάσετε να καθαρίσετε καλά την σχάρα πριν και μετά το ψήσιμο και να μην χρησιμοποιείτε τα ίδια μαγειρικά σκεύη (πιάτα, τσιμπίδες) για να χειρίζεστε τα ωμά και τα ψημένα κρέατα.

Φωτογραφία iStock