Iatropedia

Το λάθος με το καρπούζι που μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση – Τι να προσέχετε

Close up of unrecognizable man cutting watermelon on a patio.

Το καρπούζι, που δεν λείπει από την διατροφή κανενός Έλληνα κάθε καλοκαίρι, μπορεί να γίνει μια δυσάρεστη εμπειρία αν δεν προσέξουμε πως θα το φάμε.

Όταν αγοράζετε ένα καρπούζι, αν το κόψετε σε φέτες χωρίς καμία προετοιμασία, μπορεί να θέσετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης.

Πρέπει να κάνετε τη σωστή προετοιμασία πριν το κόψετε και το φάτε, όπως να πλύνετε το εξωτερικό του φρούτου και φυσικά το μαχαίρι που θα το κόψετε.

Όταν κόβετε ένα καρπούζι σε φέτες, το μαχαίρι σας μπορεί να μεταφέρει βακτήρια από την επιφάνεια της φλούδας στο φρούτο καθώς κόβεται. Έτσι, αν υπάρχουν βακτήρια στο εξωτερικό, όπως σαλμονέλα ή E. coli, το μαχαίρι μπορεί να τα μεταφέρει στο εσωτερικό.

Πώς να προετοιμάσετε με ασφάλεια το καρπούζι σας

Ακολουθώντας μερικά απλά βήματα κατά τον χειρισμό και το κόψιμο του καρπουζιού, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης.

Παρόλο που το καρπούζι φαίνεται να είναι αρκετά χαμηλού κινδύνου, εξακολουθεί να είναι ένα ωμό φρούτο και οι ωμές τροφές μπορεί μερικές φορές να μεταφέρουν μικρόβια. Αυτά τα μικρόβια δεν εξοντώνονται, επειδή το φρούτο δεν μαγειρεύεται.

Συμβουλές για ασφαλή αποθήκευση

Μόλις κοπεί το καρπούζι, θα πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό. Όπως πολλά φρέσκα τρόφιμα, το καρπούζι μπορεί γρήγορα να γίνει επικίνδυνο αν παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου για πολύ καιρό. Το κομμένο καρπούζι παραμένει φρέσκο στο ψυγείο για περίπου τρεις έως πέντε ημέρες.

Πηγή: verywellheatlh.com / Φωτογραφία iStock