Iatropedia

Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσει μωβ μέδουσα (Pelagia Noctiluca)

Τις τελευταίες μέρες έγινε γνωστό ότι καταγράφεται εκ νέου αύξηση στην εμφάνιση μωβ μεδουσών.

Οι μωβ μέδουσες, που είχαν και πέρσι έντονη παρουσίες στις ελληνικές θάλασσες, εμφανίστηκαν και πάλι φέτος στα νερά πολλών περιοχών και μάλιστα νωρίτερα από το αναμενόμενο. Ήδη έχουν εμφανιστεί σε κάποιες παραλίες της Αττικής, στους Παξούς και την Κέρκυρα στο Ιόνιο Πέλαγος, αλλά και σε μέρη στη νότια Πελοπόννησο.

Τι πρέπει να ξέρετε για την μωβ μέδουσα (Pelagia Noctiluca)

Πώς να αντιμετωπίσετε ένα τσίμπημα από μωβ μέδουσα

Οι συμβουλές διαφέρουν ανάλογα με το είδος της μέδουσας, αλλά στους περισσότερους οδηγούς πουθενά δεν συνιστάται η εφαρμογή αμμωνίας. Επομένως, φαίνεται ότι η ιστορία για ούρηση στο τσίμπημα είναι εσφαλμένη και μάλιστα θεωρείται μάλλον επικίνδυνη για τσιμπήματα από ορισμένους τύπους μεδουσών.

Στην περίπτωση του πιο συχνού… επισκέπτη στις θάλασσες της Μεσογείου, της μωβ μέδουσας, δίνονται οι ακόλουθες συμβουλές:

  1. Ξεπλύνετε προσεκτικά με θαλασσινό νερό χωρίς να τρίβετε την πληγείσα περιοχή.
  2. Εάν υπάρχει, εφαρμόστε ένα μείγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (αναλογία 1:1) για δύο λεπτά. Αυτό θα σταματήσει οποιαδήποτε περαιτέρω απελευθέρωση δηλητηρίου από τα κεντριά που έχουν μείνει στο δέρμα.
  3. Χρησιμοποιήστε μια πλαστική πιστωτική κάρτα, για να αφαιρέσετε τυχόν κεντριά και μείγμα μαγειρικής σόδας που έχουν ενδεχομένως παραμείνει.
  4. Εφαρμόστε κρύα κομπρέσα για 5-15 λεπτά. Για παράδειγμα, χρησιμοποιήστε μια σακούλα με πάγο, ή ακόμα και κρύο ρόφημα τυλιγμένο σε ένα πανί. Ο πάγος πρέπει να μην είναι σε απευθείας επαφή με το δέρμα.
  5. Ανάλογα με τον βαθμό του πόνου, εφαρμόστε ξανά την κρύα κομπρέσα, εάν χρειάζεται, για άλλα 5 λεπτά.
  6. Εάν ο πόνος επιμένει, συμβουλευτείτε έναν γιατρό, ή φαρμακοποιό. Εκείνος πιθανώς θα σας συνταγογραφήσει παυσίπονα ή/και κάποια αντιφλεγμονώδη αλοιφή π.χ. 3-4% περιεκτικότητας σε λιδοκαΐνη και υδροκορτιζόνη.
  7. ΜΗΝ τυλίγετε το σημείο του τσιμπήματος με επιδέσμους και ΜΗΝ χρησιμοποιείτε ξύδι, φρέσκο (πόσιμο) νερό, αλκοόλ και αμμωνία, τα οποία μπορούν να επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση.

Χρήσιμες συμβουλές

Πηγές: https://theibizan.com, https://deputyprimeminister.gov.mt

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσει τσούχτρα στην θάλασσα

Τι κάνουμε αν μας τσιμπήσει μέλισσα ή σφήκα

Τσιμπήματα εντόμων: Πώς φαίνεται το κάθε είδος στο δέρμα [pics]

Τσίμπημα σκορπιού: Τι να κάνετε αν σας συμβεί – Συμπτώματα και αντιμετώπιση

φωτό: iStock