Iatropedia

Πτώσεις: Πώς να προστατευθείτε καθώς μεγαλώνετε – Τι συνιστούν οι φυσικοθεραπευτές

fall home injury

Ο ρόλος της άσκησης, της διατροφής και της κοινωνικής ζωής. Πώς μπορούν να μας βοηθήσουν οι φυσικοθεραπευτές.

Οι πτώσεις αποτελούν μάστιγα στην ανθρωπότητα, καθώς συμβαίνουν παντού, σε όλες τις ηλικίες και συχνά έχουν ολέθριες συνέπειες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι αποτελούν την δεύτερη κυριότερη αιτία αθέλητου τραυματισμού στον κόσμο. Ετησίως καταγράφονται τουλάχιστον 37,3 εκατομμύρια πτώσεις οι οποίες είναι αρκετά σοβαρές ώστε να χρειάζονται ιατρική αξιολόγηση.

Επιπλέον, περισσότεροι από 684.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας τους. Το πιο πρόσφατο γνωστό θύμα τους είναι ο Έις Φρίλι (Ace Frehley), κιθαρίστας και συνιδρυτής του διάσημου μουσικού συγκροτήματος Kiss.

Πέθανε σήμερα, σε ηλικία 74 ετών σε νοσοκομείο του Νιου Τζέρσι, από πτώση που είχε πριν από έναν μήνα. Κατά την πτώση κτύπησε στο κεφάλι και υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία. Αρχικά ήταν διάχυτη η εντύπωση ότι θα το ξεπεράσει, αλλά τελικά το κτύπημα απεδείχθη μοιραίο.

Εκδήλωση

Οι πτώσεις αποτέλεσαν προσφάτως το κεντρικό θέμα εκδήλωσης που πραγματοποίησε το Περιφερειακό Τμήμα Αττικής & Κυκλάδων του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ). Η εκδήλωση διεξήχθη στον Δήμο Περιστερίου και είχε δύο μέρη:

Στο πρώτο μέρος, ομάδα φυσικοθεραπευτών πραγματοποίησε αξιολόγηση ηλικιωμένων για τον κίνδυνο πτώσεων. Τους παρείχαν επίσης εξατομικευμένες συμβουλές για θεραπευτική άσκηση και εργονομικές παρεμβάσεις στον χώρο διαβίωσης

Στο δεύτερο μέρος έγιναν ομιλίες, για την ασφαλή και ενεργή γήρανση

«Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με τον πλέον γερασμένο πληθυσμό, κατέχοντας την 5η θέση παγκοσμίως. Οι πτώσεις αποτελούν την δεύτερη κύρια αιτία θανάτων από τυχαίους ή ακούσιους τραυματισμούς παγκοσμίως, με την πλειονότητα αυτών να συμβαίνουν σε ηλικιωμένους ενήλικες», ανέφερε ο κ. Λευτέρης Μπουρνουσούζης, πρόεδρος του ΠΤ Αττικής & Κυκλάδων του ΠΣΦ.

Επιπλέον, «οι ενήλικες άνω των 60 ετών υφίστανται τον μεγαλύτερο αριθμό θανατηφόρων πτώσεων», συνέχισε. «Γίνεται αντιληπτό πως οι στρατηγικές πρόληψης θα πρέπει να δίνουν έμφαση στην εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη δημιουργία ασφαλέστερων περιβαλλόντων, την προτεραιότητα στην έρευνα που σχετίζεται με την πτώση και τη θέσπιση αποτελεσματικών πολιτικών για τη μείωση του κινδύνου».

Στην εκδήλωση, ομιλητές ήταν οι φυσικοθεραπευτές Αθανάσιος Τζεβελεκίδης και Δρ. Σοφία Στάση, επίκουρη καθηγήτρια Φυσικοθεραπείας, και ο διαιτολόγος-διατροφολόγος Νικόλαος Παρασκευής. Χαιρετισμούς απηύθυναν η κυρία Ευθυμία Χάλαρη, γενική γραμματέας του ΠΣΦ και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΠΤ Αττικής & Κυκλάδων, και η κυρία Μαρία Αεράκη, αντιδήμαρχος Κέντρων Φιλίας Περιστερίου.

Να λοιπόν τι συνιστούν οι φυσικοθεραπευτές για να προστατευθούμε από τις πτώσεις καθώς μεγαλώνουμε:

Θεραπευτική άσκηση

Διατροφή και ενίσχυση του οργανισμού

Ασφάλεια στο σπίτι

Υγιή γήρανση

Φωτογραφία: iStock