Iatropedia

Πώς να κρατήσετε μακριά τα κουνούπια. Ποια μέτρα αποδίδουν

Για να προστατευθείτε πρέπει ταυτοχρόνως να τα απωθήσετε και να μειώσετε τα σημεία όπου αφήνουν τα αυγά τους. Με ποιους τρόπους μπορείτε να τα καταφέρετε.

Στα ύψη βρίσκεται η δραστηριότητα των κουνουπιών μετά από τις βροχερές ημέρες του καλοκαιριού, καθώς η ελεγχόμενη ζέστη σε συνδυασμό με την αυξημένη υγρασία δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον για την επιβίωση και την αναπαραγωγή τους.

Όπως αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), όταν τα κουνούπια είναι μολυσμένα μπορεί – αναλόγως με το είδος τους – να μεταδώσουν διάφορα νοσήματα. Στη χώρα μας μεταδίδουν κυρίως λοιμώξεις από τον ιό του δυτικού Νείλου και ελονοσία.

Για να προστατευθούμε είναι σημαντικό να λαμβάνουμε ταυτοχρόνως μέτρα:

Προστατεύστε τον εαυτό σας

Τα μέτρα ατομικής προστασίας πρέπει να τα λαμβάνουμε όλο το 24ωρο, αλλά κυρίως τις ώρες που τα κουνούπια δραστηριοποιούνται περισσότερο. Ο ΕΟΔΥ συνιστά:

Θωρακίστε το σπίτι

Εξίσου σημαντικό είναι να δημιουργήσετε εμπόδια για να μην φτάνουν εύκολα έως το δέρμα σας τα κουνούπια. Ο ΕΟΔΥ συνιστά τα εξής:

Για να μειώσετε τα αυγά τους

Τα κουνούπια αφήνουν τα αυγά τους σε στάσιμα νερά, ακόμα κι αν η ποσότητά τους είναι μικρή. Γι’ αυτό τον λόγο έχει μεγάλη σημασία να μην έχετε γύρω από το σπίτι σας στάσιμο νερό. Να κάνετε τα εξής:

Φωτογραφία: iStock