Iatropedia

Καθαρά Δευτέρα: Προσοχή με τους χαρταετούς – Τι κάνουμε σε περίπτωση ηλεκτροπληξίας

Σήμερα είναι Καθαρά Δευτέρα και, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος χιλιάδες χαρταετοί αναμένεται να δώσουν άλλο χρώμα στους ουρανούς των πόλεων.

Αλλά το πέταγμα του χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα μέσα στην πόλη, ενέχει έναν μεγάλο κίνδυνο: την ηλεκτροπληξία από τα καλώδια στους στύλους της ΔΕΗ, όταν έρχεται σε επαφή με αυτά ένας χαρταετός που ξέφυγε από τον έλεγχο του χρήστη του.

Και επειδή είθισται το πέταγμα του χαρταετού να είναι ένα έθιμο με επίκεντρο τα μικρά παιδιά, πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί όταν δίνουμε στο παιδί να κρατήσει τον χαρταετό από το σχοινί.

Καθαρά Δευτέρα: Βασικοί κανόνες στο πέταγμα του χαρταετού

Καθαρά Δευτέρα: Τι κάνουμε σε περίπτωση ηλεκτροπληξίας από το πέταγμα του χαρταετού

Ο κίνδυνος από ένα ηλεκτρικό σοκ εξαρτάται από τον τύπο του ρεύματος, πόσο υψηλής τάσης είναι, πώς ταξιδεύει το ρεύμα μέσα από το σώμα, τη γενική υγεία του ατόμου και πόσο γρήγορα το άτομο θα περάσει στα χέρια ειδικών γιατρών.

Ένα ηλεκτρικό σοκ μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα, ή μπορεί και να μην αφήσει κανένα ορατό σημάδι στο δέρμα. Σε κάθε περίπτωση, το ηλεκτρικό ρεύμα που διέρχεται από το σώμα μπορεί να προκαλέσει εσωτερική ζημιά, καρδιακή ανακοπή ή άλλο τραυματισμό. Υπό ορισμένες συνθήκες, ακόμη και μια μικρή ποσότητα της ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να αποβεί μοιραία.

Πότε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας

Ένα άτομο που έχει τραυματιστεί ηλεκτροπληξία θα πρέπει να εξεταστεί από γιατρό.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Πότε να αναζητήσετε επείγουσα φροντίδα

Καλέστε το 166, αν το άτομο που χτυπήθηκε από το ρεύμα βιώσει τα ακόλουθα:

Κάντε τα ακόλουθα όσο περιμένετε ιατρική βοήθεια:

http://www.mayoclinic.org