Iatropedia

Οι καλύτερες συμβουλές για να περάσετε χωρίς άγχος τις γιορτές

Ο Δεκέμβριος είναι ένας από τους πιο στρεσογόνους μήνες του χρόνου και κύρια αιτία γι' αυτό είναι ο προγραμματισμός οικογενειακών ή/και κοινωνικών συγκεντρώσεων και οι αυξημένες υποχρεώσεις της εποχής.

Υποτίθεται ότι είναι η πιο υπέροχη και χαρούμενη εποχή του χρόνου, αλλά η περίοδος των γιορτών συχνά μας αφήνει γεμάτους άγχος, εξαντλημένους και χωρίς χρήματα. Αν, μάλιστα, κάποιος έχει δύσκολες σχέσεις εντός του επαγγελματικού ή/και οικογενειακού περιβάλλοντός του, τότε μπορεί να αντιμετωπίζει ακόμα περισσότερες δυσκολίες.

Όσο όμως κι αν ακούγεται «υποχρεωτικό» να περνάμε όλοι καλά στις γιορτές, η ζωή δεν είναι ταινία του Χόλυγουντ. Έτσι, εκείνοι που νιώθουν άγχος για τις επερχόμενες γιορτές μπορεί κάλλιστα να είναι περισσότεροι απ’ όσους θα τις περάσουν ανέμελα και ονειρεμένα.

«Το στρες των γιορτών είναι πολύ συνηθισμένο για πολλούς και διαφορετικούς λόγους», αναφέρει η Dr. Dawn Potter,  ψυχολόγος στο Κέντρο Συμπεριφορικής Υγείας Ενηλίκων της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ντρέπεστε γι’ αυτό, αλλά ούτε και για να το ανέχεστε αδιαμαρτύρητα. Είναι πολλά αυτά που μπορείτε να κάνετε για να το μετριάσετε».

Ποιες είναι οι αιτίες του

Αν ήδη νιώθετε έναν κόμπο στο στομάχι καθώς προετοιμάζεστε για τα τραπέζια και τα πάρτι των τελευταίων εβδομάδων του χρόνου, αυτό σημαίνει πως ήδη νιώθετε άγχος. Μερικοί από τους λόγους που το προκαλούν είναι οι εξής, κατά την Dr. Potter:

Η Dr. Potter τονίζει ότι το άγχος επηρεάζεται σημαντικά από το αν θα είστε ο οικοδεσπότης ή ο παρευρισκόμενος σε μία εκδήλωση. Ωστόσο και οι δύο περιστάσεις συνοδεύονται από τους δικούς τους στρεσογόνους παράγοντες. Αν, λ.χ., είστε ο οικοδεσπότης, μπορεί να ανησυχείτε:

Αν είστε παρευρισκόμενος, μπορεί να νιώθετε άγχος από την ιδέα ότι θα βρεθείτε (και) με κόσμο που δεν γνωρίζετε. Ή μπορεί να γνωρίζετε πως θα παρευρίσκονται και άτομα που θα προτιμούσατε να αποφύγετε. Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι να σας προβληματίζουν τα δώρα που θέλετε να αγοράσετε για εκείνους που σας προσκάλεσαν.

Και στις δύο περιπτώσεις, άγχος προκαλεί και η πίεση που ασκείτε στον εαυτό σας για να περάσετε οπωσδήποτε καλά. Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, πολλοί άνθρωποι απογοητεύονται οικτρά ή θυμώνουν κιόλας, αν δεν περάσουν τόσο καλά όσο θα έπρεπε.

Τι μπορείτε να κάνετε

Για να τα αποφύγετε όλ’ αυτά, η Dr. Potter συνιστά τα εξής:

Στο τέλος της ημέρας, να θυμάστε ότι οι γιορτές είναι η εποχή του χρόνου που μπορείτε να χαλαρώσετε και να περάσετε καλά. Αν είναι για να περάσουν καλά οι άλλοι, να λιώσετε εσείς από το άγχος, δεν βοηθάτε κανέναν. Ίσως αν χαλαρώσετε λίγο και μειώσετε τις προσδοκίες σας, να περάσετε πολύ καλύτερα απ’ ό,τι νομίζατε.

Φωτογραφία: iStock