Iatropedia

Ζάχαρη και τεχνητά γλυκαντικά συνδέονται με την πρόωρη εφηβεία στα παιδιά

child eating sugar sweets

Τα παιδιά που τρώνε πολλή ζάχαρη ή/και τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να μπουν πρόωρα στην εφηβεία, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, όσο περισσότερη ζάχαρη, ασπαρτάμη, σουκραλόζη ή/και γλυκυρριζίνη καταναλώνουν, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο κίνδυνος. Η γλυκυρριζίνη (glycyrrhizin) είναι η κύρια γλυκαντική ουσία της γλυκόριζας.

Τα νέα ευρήματα ενισχύουν εκείνα προγενέστερων μελετών, που είχαν δείξει ότι ορισμένα γλυκαντικά επηρεάζουν άμεσα τις ορμόνες και τα βακτήρια του εντέρου που σχετίζονται με την πρώιμη ήβη.

Τα νέα ευρήματα παρουσιάσθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας (ENDO 2025) που διεξάγεται στο Σαν Φρανσίσκο. Επιστήμονες από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Ταϊπέι, στην Ταϊβάν, ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερους από 1.400 εφήβους. Οι 481 από αυτούς έπασχαν από μία μορφή πρώιμης ήβης που λέγεται κεντρική πρώιμη εφηβεία.

Αυτή αρχίζει πριν από την ηλικία των 8 ετών στα κορίτσια και των 9 ετών στα αγόρια. Εκδηλώνεται όταν ο εγκέφαλος ενός παιδιού εκκρίνει πολύ νωρίς ορισμένες ορμόνες, με συνέπεια να αναπτύσσονται πολύ πρόωρα τα δευτερεύοντα χαρακτηριστικά του φύλου (π.χ. το στήθος στα κορίτσια).

Η κεντρική πρόωρη εφηβεία δεν είναι «αθώα» κατάσταση. Μακροπρόθεσμα αυξάνει τον κίνδυνο αναπτύξεως σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως:

Η μελέτη

Στην παρούσα μελέτη, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ειδικά ερωτηματολόγια και αναλύσεις ούρων για να αξιολογήσουν πόση ζάχαρη και άλλα γλυκαντικά κατανάλωναν οι έφηβοι. Ήλεγξαν επίσης με γενετικές εξετάσεις την προδιάθεσή τους για ανάπτυξη κεντρικής πρόωρης εφηβείας. Στις εξετάσεις αυτές αναζήτησαν 19 εμπλεκόμενα γονίδια.

Όπως διαπίστωσαν, ορισμένα γλυκαντικά σχετίζονταν ισχυρά με την πρώιμη ήβη. Μάλιστα αυτά επηρέαζαν με διαφορετικό τρόπο αγόρια και κορίτσια.

Ειδικότερα, η σουκραλόζη φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο στα αγόρια. Στα κορίτσια, ο κίνδυνος πρόωρης εφηβείας αυξανόταν με την πρόσθετη ζάχαρη, τη σουκραλόζη και την γλυκυρριζίνη.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως «τα προϊόντα με γλυκαντικές ουσίες ασκούν απρόσμενη, αλλά ισχυρή επίδραση στην ανάπτυξη των παιδιών», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Yang-Ching Chen, καθηγήτρια Οικογενειακής Ιατρικής στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Ταϊπέι.

Φωτογραφία: istock