Iatropedia

Βρογχίτιδα στα παιδιά: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Η βρογχίτιδα είναι όταν η εσωτερική επένδυση των μεγάλων αναπνευστικών σωλήνων φλεγμαίνει (υπάρχει οίδημα και ερυθρότητα). Αυτοί οι αεραγωγοί, που ονομάζονται βρογχικοί σωλήνες, συνδέουν τον αεραγωγό με τους πνεύμονες. Η λεπτή τους επένδυση δημιουργεί βλέννα και καλύπτει και προστατεύει τα όργανα και τους ιστούς που εμπλέκονται στην αναπνοή.

Η βρογχίτιδα:

Το πιο κοινό σύμπτωμα της βρογχίτιδας είναι ο διαρκής βήχας.

Ποιοι είναι οι τύποι της βρογχίτιδας

Η νόσος μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια:

Ποια είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα της βρογχίτιδας;

Η οξεία βρογχίτιδα ξεκινά συχνά με ξηρό, ενοχλητικό βήχα που προκαλείται από την φλεγμονή της επένδυσης των βρογχικών σωλήνων.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Συμπτώματα για άτομα με χρόνια βρογχίτιδα:

Από τι προκαλείται η βρογχίτιδα;

Η οξεία μορφή της προκαλείται συνήθως από κάποιον ιό. Μπορεί να συμβεί μαζί με ή μετά από κρυολόγημα ή άλλη αναπνευστική λοίμωξη. Οι ιοί μπορούν να εξαπλωθούν:

Οι παράγοντες κινδύνου για χρόνια βρογχίτιδα είναι:

Πώς αντιμετωπίζεται η νοσος;

Οι γιατροί δεν θα συνταγογραφήσουν αντιβιοτικό όταν η νόσος προκαλείται από ιό. Τα αντιβιοτικά λειτουργούν μόνο εναντίον βακτηρίων και όχι ιών.

Η φροντίδα στο σπίτι βοηθά τα περισσότερα παιδιά να αισθανθούν καλύτερα. Ο γιατρός θα συστήσει σε παιδιά και εφήβους:

Για ορισμένα μεγαλύτερα παιδιά ή εφήβους, οι γιατροί μπορεί να δώσουν κάποιο φάρμακο για τον βήχα χωρίς συνταγή ή και με συνταγογράφηση για να διευκολύνουν τον βήχα. Μερικές φορές συνταγογραφούν βρογχοδιασταλτικά ή άλλα φάρμακα που θεραπεύουν το άσθμα. Αυτά βοηθούν να χαλαρώσουν και να ανοίξουν οι βρογχικοί σωλήνες και να καθαρίσει το σύστημα από τη βλέννα, ώστε να είναι πιο εύκολη η αναπνοή. Τα παιδιά παίρνουν συνήθως αυτά τα φάρμακα μέσω συσκευών εισπνοής ή νεφελοποιητών.

Ένα παιδί ή έφηβος με χρόνια βρογχίτιδα θα πρέπει να αποφεύγει να είναι κοντά σε ό, τι ερεθίζει τους βρογχικούς σωλήνες. Για άτομα που καπνίζουν, αυτό σημαίνει οριστική διακοπή του καπνίσματος. Το κάπνισμα προκαλεί περισσότερο από το 80% όλων των περιπτώσεων χρόνιας βρογχίτιδας. Οι καπνιστές χρειάζονται επίσης περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουν από οξεία βρογχίτιδα και άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις.

Μπορεί να προληφθεί η βρογχίτιδα;

Το πλύσιμο των χεριών καλά και συχνά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εξάπλωσης πολλών μικροβίων που προκαλούν βρογχίτιδα, ειδικά κατά τη διάρκεια της εποχής του κρυολογήματος και της γρίπης.

Ενθαρρύνετε οποιονδήποτε στην οικογένειά σας που καπνίζει να σταματήσει άμεσα. Προστατέψτε τα παιδιά (με ή χωρίς βρογχίτιδα) από παθητικό κάπνισμα. Μπορεί να τους θέσει σε κίνδυνο για ιογενείς λοιμώξεις και αυξημένη συμφόρηση στους αεραγωγούς τους.

Πηγή: https://kidshealth.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τραυλισμός στα παιδιά: Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι γονείς

Πόσα φρούτα, λαχανικά και πρωτεΐνη χρειάζονται τα παιδιά; Τι απαντά παιδίατρος

Τι να κάνεις ως γονιός για να μειώσει τον χρόνο στο κινητό τηλέφωνο το παιδί

Τι να δώσετε επιτόπου στο παιδί αν τυχόν καταπιεί μπαταρία