Iatropedia

Παιδικές ασθένειες: Τι πρέπει να ξέρετε για το αιφνίδιο εξάνθημα

Το αιφνίδιο εξάνθημα είναι γενικά ήπια λοίμωξη που προσβάλλει συνήθως τα παιδιά ακόμα και πριν συμπληρώσουν τα δύο χρόνια ζωής. Περιστασιακά επηρεάζει και τους ενήλικες.

Το αιφνίδιο εξάνθημα είναι τόσο κοινό, ώστε τα περισσότερα παιδιά το παθαίνουν μέχρι να πάνε στο νηπιαγωγείο. Δύο κοινά στελέχη του ιού του έρπητα είναι αυτά που προκαλούν το πρόβλημα. Η κατάσταση προκαλεί συνήθως αρκετές ημέρες πυρετού, που ακολουθείται από ένα εξάνθημα.

Μερικά παιδιά να αναπτύξουν μόνο ένα πολύ ήπιας μορφής αιφνίδιο εξάνθημα και να μην εκδηλώσουν ποτέ καμία σαφή ένδειξη της ασθένειας, ενώ άλλα παιδιά βιώνουν το πλήρες φάσμα των συμπτωμάτων.

Το αιφνίδιο εξάνθημα συνήθως δεν είναι κάτι σοβαρό. Το να συνοδευτεί από πολύ υψηλό πυρετό που μπορεί να οδηγήσει σε άλλες επιπλοκές είναι κάτι αρκετά σπάνιο.

Συμπτώματα

Εάν το παιδί σας έρεθει σε επαφή με κάποιον που έχει τον ιό και μολυνθεί, γενικά χρειάζεται 1-2 εβδομάδες για να δείτε τα πρώτα σημάδια και συμπτώματα της μόλυνσης να εμφανίζονται -αν εμφανιστούν καθόλου. Εάν αυτό συμβεί, τότε τα βασικά συμπτώματα στο αιφνίδιο εξάνθημα είναι:

Άλλα συμπτώματα στο αιφνίδιο εξάνθημα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Πότε πρέπει να πάτε το παιδί στο γιατρό

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ενημερώσετε άμεσα το γιατρό του παιδιού. Το παιδί σας μπορεί να έχει σπασμούς (πυρετικούς) αν ο πυρετός έχει απότομα “ανεβάσματα”. Ωστόσο, συνήθως από τη στιγμή που θα παρατηρήσετε υψηλή θερμοκρασία στο παιδί, η απειλή για ενδεχόμενο επεισόδιο με πυρετικούς σπασμούς κατάσχεσης θα έχει ήδη παρέλθει.

Από εκεί και πέρα καλέστε το γιατρό του παιδιού σας εάν:

http://www.mayoclinic.org