Μ. Θεοδωρίδου: Ποια παιδιά χρειάζονται τα εμβόλια για τον κορωνοϊό. Πόσο ασφαλή είναι

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Ποιες παρενέργειες παρατηρήθηκαν κατά τον εμβολιασμό πάνω από 10 εκατομμυρίων παιδιών άνω των 12 ετών στις ΗΠΑ. Ποιες είναι οι ομάδες των παιδιών της πρώτης εφηβικής ηλικίας που πρέπει κατά προτεραιότητα να εμβολιασθούν.

Τα εμβόλια για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός έχουν ήδη χορηγηθεί σε περισσότερα από 10 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών στις ΗΠΑ και έχουν αποδειχθεί ασφαλή και αποτελεσματικά.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειές τους είναι κατά κανόνα οι συνήθειες των εμβολίων, δηλαδή είτε τοπικές αντιδράσεις είτε ήπια συμπτώματα. Η επιπλοκή στην καρδιά (μυοκαρδίτιδα ή περικαρδίτιδα) είναι εξαιρετικά σπάνια. Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα παρουσιάστηκε σε 12,6 περιπτώσεις ανά 1.000.000 (εκατομμύριο) εμβολιασμένα παιδιά. Οι επιπτώσεις όταν ο κορωνοϊός μολύνει τα παιδιά, είναι πάνω από 10 φορές περισσότερες.

Τα στοιχεία αυτά έδωσε χθες στη δημοσιότητα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε διεξοδικά στη σύσταση να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού τα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών στη χώρα μας.

Όπως είπε η σύσταση βασίστηκε σε επιδημιολογικά και κλινικά κριτήρια της χώρας μας. Στόχος της είναι:

  • Να προστατευθεί η υγεία των παιδιών, στα οποία ο κορωνοϊός μερικές φορές έχει σοβαρές επιπτώσεις
  • Να επανέλθουν τα παιδιά στην εκπαιδευτική διαδικασία δια ζώσης
  • Να επανέλθουν τα παιδιά και στις κοινωνικές δραστηριότητες που τόσο επηρεάζουν την ψυχική υγεία τους
  • Να προστατευθούν τα ευάλωτα άτομα του οικογενειακού και κοινωνικού περιβάλλοντός τους

Ποια πρέπει να εμβολιασθούν πρώτα

Η κυρία Θεοδωρίδου, που είναι ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, υπενθύμισε ότι ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των παιδιών αυξημένου κινδύνου για επιπλοκές στη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα παιδιά με:

  • Παχυσαρκία
  • Χρόνια προβλήματα από οποιοδήποτε σύστημα (αναπνευστικό, κυκλοφορικό, πεπτικό, ουροποιητικό)
  • Νευρομυϊκές παθήσεις
  • Ανοσοεπάρκειες
  • Σύνδρομα και νευροαναπτυξιακά προβλήματα

Τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί είναι της μεθοδολογίας του mRNA. Στην Ευρώπη είναι εγκεκριμένα για χορήγηση στα παιδιά αυτών των ηλικιών και τα δύο mRNA εμβόλια που υπάρχουν (Pfizer/BioNTech, Moderna). Υπό εξέλιξη βρίσκονται μελέτες και για μικρότερες ηλικίες, με τροποποίηση της δόσης.

Μην ξεχνάτε τα άλλα εμβόλια των παιδιών

Η κυρία Θεοδωρίδου απηύθυνε επίσης έκκληση στους γονείς να μην αμελούν τα υπόλοιπα εμβόλια γι’ αυτές τις ηλικίες. Στα εμβόλια αυτά συμπεριλαμβάνονται:

  • Για τα κορίτσια το εμβόλιο των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)
  • Για αγόρια και κορίτσια τα εμβόλια διφθερίτιδος, τετάνου και μηνιγγιτιδόκοκκου

Αυτά τα εμβόλια δεν πρέπει να παραμεληθούν με την ένταξη του εμβολίου για την λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός στα παιδιά αυτής της ηλικίας.

Η καθηγήτρια διευκρίνισε, τέλος, ότι δεν χρειάζεται να τηρηθεί κάποιο αυστηρό χρονικό μεσοδιάστημα μεταξύ των εμβολιασμών. «Εάν ήταν πρακτικώς εφικτό, θα μπορούσαν να γίνουν και την ίδια μέρα», είπε χαρακτηριστικά.

Επομένως, μετά τις διακοπές, εκτός ότι από τις συνήθεις ετοιμασίες για το σχολείο, καλό είναι να μπει στο πρόγραμμα και ο εμβολιασμός κατά της Covid, κατέληξε.

Φωτογραφία: iStock