Κίνδυνος-θάνατος τα μικρά παιδιά μόνα στο αυτοκίνητο, έστω και για λίγα λεπτά

  • Ρούλα Τσουλέα
αυτοκίνητο
Η σωματική θερμοκρασία ενός παιδιού αυξάνεται 3-5 φορές πιο γρήγορα από αυτή ενός ενήλικα, λένε οι ειδικοί.

Μην αφήνετε ποτέ τα μικρά παιδιά μόνα στο αυτοκίνητο, ούτε για λίγα λεπτά, για να «πεταχτείτε» κάπου, προειδοποιούν οι ειδικοί. Τριάντα λεπτά είναι υπεραρκετά για να φθάσει η θερμοκρασία στο κλειστό όχημα τους 40 βαθμούς Κελσίου και να γίνουν οι συνθήκες επικίνδυνες για τη διατήρηση της ζωής.

Μετά, δε, από αυτό το σημείο, η θερμοκρασία αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, ιδίως σε χώρες με εύκρατο κλίμα όπως η Ελλάδα.

Πόσο μάλλον που η σωματική θερμοκρασία ενός παιδιού αυξάνεται με ταχύτητα 3-5 φορές μεγαλύτερη από αυτήν ενός ενήλικα, αναφέρουν οι ειδικοί του KidsandCars.org.

Όπως εξηγούν, τα παιδιά είναι εξαιρετικά ευάλωτα στη θερμοπληξία. Η θερμοπληξία είναι η υπερθέρμανση (υπερθερμία) του σώματος, δηλαδή αύξηση της θερμοκρασίας η οποία μπορεί να φτάσει σε υψηλά και επικίνδυνα επίπεδα.

Τα συμπτώματά της μπορεί να μοιάζουν με αυτά της καρδιακής προσβολής ή του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η ρύθμιση της σωματικής θερμοκρασίας

Η ρύθμιση της σωματικής θερμοκρασίας είναι ένας πολύπλοκος μηχανισμός. Ο οργανισμός πρέπει να λειτουργεί με τρόπο ώστε, ανεξάρτητα από την θερμοκρασία στο εξωτερικό περιβάλλον, η σωματική θερμοκρασία να διατηρείται μεταξύ 36,6 – 37,1 βαθμών Κελσίου.

Για να το επιτύχει αυτό, στο κρύο περιβάλλον παράγει θερμότητα για να παραμείνει ζεστό. Αντίστοιχα, όταν το εξωτερικό περιβάλλον είναι θερμό, το σώμα αποβάλλει θερμότητα για να μην ανεβεί η εσωτερική θερμοκρασία του.

Ο θερμορυθμιστικός μηχανισμός έχει έδρα τον εγκέφαλο. Στα μικρά παιδιά, όμως, είναι ελλιπώς ανεπτυγμένος. Επιπλέον, οι δυνατότητές του δεν είναι απεριόριστες. Όταν η υψηλή εξωτερική θερμοκρασία, συνδυάζεται με υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία και άπνοια (όπως συμβαίνει μέσα σε ένα κλειδαμπαρωμένο αυτοκίνητο) η απώτερη συνέπεια είναι η θερμοπληξία.

Οι ειδικοί τονίζουν πως ακόμα κι αν τα παράθυρα του αυτοκινήτου είναι 5 εκατοστά ανοικτά, πάλι κινδυνεύουν τα μικρά παιδιά να χάσουν τη ζωή τους από υπερθερμία.

Κάτω των 3 ετών

Δυστυχώς, υπάρχουν ενήλικες που αφήνουν μικρά παιδιά (αλλά και κατοικίδια) μόνα στα παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Συχνά αυτό γίνεται συνειδητά, διότι δεν γνωρίζουν πόσο επικίνδυνο είναι αυτό που κάνουν.

Το επακόλουθο όμως είναι να χάνονται ζωές εξαιτίας αυτής της τακτικής – και αυτό είναι μη αναστρέψιμο. Μόνο στις ΗΠΑ πεθαίνουν από θερμοπληξία μέσα σε αυτοκίνητο 37 παιδιά κατά μέσον όρο. Στο 87% των περιπτώσεων έχουν ηλικία κάτω των 3 ετών. Στο 54% έχουν ηλικία κάτω του 1 έτους.

Στην Ελλάδα όπου οι θερμοκρασίες του περιβάλλοντος είναι ιδιαίτερα υψηλές, ο κίνδυνος για τα παιδιά που αφήνονται έστω και για λίγο στο αυτοκίνητο είναι πολύ μεγάλος.

Τα συμπτώματα που δείχνουν ότι ένα παιδί έχει υπερθερμία ή θερμοπληξία είναι:

  • Έντονη ερυθρότητα
  • Αύξηση της σωματικής θερμοκρασίας (πυρετός)
  • Υγρό ή ξηρό δέρμα
  • Απουσία εφίδρωσης
  • Έντονος και γρήγορος σφυγμός ή, αντίθετα, αδύνατος και αργός σφυγμός
  • Τάση προς έμετο
  • Περίεργη συμπεριφορά

Σε τέτοιο ενδεχόμενο, το παιδί πρέπει αμέσως να μεταφερθεί από το αυτοκίνητο σε δροσερό χώρο και να δροσιστεί. Πρέπει επίσης να καλέσετε επειγόντως γιατρό.

Αντίστοιχα, αν αντιληφθείτε ένα παιδί μόνο του μέσα σε αυτοκίνητο, καλέστε αμέσως την αστυνομία και ταυτοχρόνως προσπαθήστε να βρείτε τρόπο για να το βγάλετε από αυτό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: iStock