Iatropedia

Αυτισμός παιδιού: Συμπτώματα ανά ηλικία και επιστημονικό ερωτηματολόγιο για τους γονείς

Ο αυτισμός είναι μια διαταραχή που θεωρείται μία από τις πιο συχνές διαταραχές της παιδικής ηλικίας, πιο συχνή από τον καρκίνο, τον διαβήτη και το σύνδρομο Down. Διεθνείς στατιστικές δείχνουν ότι 1 στα 68 παιδιά έχει αυτισμό και τα στοιχεία δείχνουν συνεχή αύξηση του αριθμού τους.

Ο αυτισμός είναι μια διαταραχή νευροβιολογικής προέλευσης που επηρεάζει τα παιδιά έως την ηλικία των 3 ετών. Μέχρι αυτή την ηλικία οι ελλείψεις είναι εμφανείς και μπορεί να γίνει διάγνωση.

Ο αυτισμός εμπλέκεται σε όλα τα επίπεδα ανάπτυξης, γνωστικές, συμπεριφορικές, κινητικές δεξιότητες και γενικά ό,τι αφορά τη φυσιολογική ανάπτυξη ενός παιδιού.

Ο αυτισμός δεν είναι ασθένεια αλλά διαταραχή της συμπεριφοράς, επομένως η διάγνωση δεν μπορεί να εξακριβωθεί με εξετάσεις αίματος, ανάλυση DNA ή άλλες κλινικές έρευνες. Ο μόνος τρόπος με τον οποίο ένας παιδιατρικός ψυχίατρος μπορεί να διαγνώσει τον αυτισμό είναι με την ανάλυση της συμπεριφοράς του παιδιού. Επομένως, η εμπλοκή των γονέων είναι ζωτικής σημασίας επειδή είναι οι πρώτοι που πρέπει να αντιληφθούν εάν έχει προκύψει κάποια ανωμαλία στην ανάπτυξη του παιδιού.

Αυτισμός: Πρώιμα συμπτώματα σε βρέφη και νήπια

Το παιδί…

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι παρακάτω καθυστερήσεις στην ανάπτυξη σημαίνουν την ανάγκη για άμεση αξιολόγηση από τον παιδίατρο του παιδιού

Αυτισμός: Τα πρώιμα συμπτώματα του αυτισμού σε μεγαλύτερα παιδιά

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, τα σημάδια για τον αυτισμό γίνονται πιο ποικιλόμορφα. Υπάρχουν πολλά προειδοποιητικά συμπτώματα, αλλά αυτά συνήθως περιστρέφονται γύρω από τις μειωμένες κοινωνικές δεξιότητες, τις δυσκολίες λόγου και ομιλίας, τις δυσκολίες στην μη-λεκτική επικοινωνία και την άκαμπτη συμπεριφορά.

Αυτισμός: Συμπτώματα κοινωνικών δυσκολιών στο παιδί

Το παιδί…

Η βασική κοινωνική αλληλεπίδραση είναι κάτι δύσκολο για τα παιδιά με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού. Πολλά παιδιά με αυτισμό φαίνεται να προτιμούν να “ζουν στο δικό τους κόσμο”, σε απόσταση και αποκομμένα από τους άλλους.

Αυτισμός: Τα συμπτώματα στον λόγο και γλωσσικές δυσκολίες

Το παιδί…

Τα παιδιά με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού έχουν δυσκολία στην ομιλία και τη γλώσσα. Συχνά, αρχίζουν να μιλάνε σε μεγαλύτερη ηλικία από τα άλλα παιδιά.

Αυτισμός: Τα συμπτώματα και οι δυσκολίες της μη-λεκτικής επικοινωνίας

Το παιδί…

Αυτισμός: Άλλα συμπτώματα

Το παιδί…

Αυτισμός: Επιστημονικό ερωτηματολόγιο για τους γονείς

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Rutgers στο New Jersey έχουν αναπτύξει ένα ερωτηματολόγιο διάρκειας δύο λεπτών για τους γονείς, το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει τους παιδίατρους -και όχι μόνο- να ανιχνεύσουν τον αυτισμό σε νήπια, τη στιγμή που η παρέμβαση μπορεί να είναι καθοριστική.

Το Ερωτηματολόγιο Ψυχολογικής Ανάπτυξης (PDQ-1), που αναπτύχθηκε στο Rutgers, έχει 88% πιθανότητα να προσδιορίσει σωστά το ποια παιδιά είχαν διαταραχή φάσματος αυτισμού.

Μερικά από τα ερωτήματα PDQ-1 που τίθενται στους γονείς περιλαμβάνουν το αν το παιδί δείχνει με το χέρι του ή κάνει χειρονομίες για να εξωτερικεύσει ενδιαφέρον ή προσοχή, αν ανταποκρίνεται στο όνομά του, αν απολαμβάνει ένα παιχνίδι με διαφορετικές εκφράσεις προσώπου, το αν συντάσσει προφορικές φράσεις και το αν νιώθει το πώς νιώθουν οι άλλοι γύρω του.

Αυτές είναι οι 10 ερωτήσεις στο τεστ που συμπληρώνουν οι γονείς. Το παιδί μου… 1) Δείχνει ή χειρονομεί για να εκφράσει ενδιαφέρον ή για να κερδίσει την προσοχή. 2) Έχει ασυνήθιστες ή ποικίλες αντιδράσεις στους ήχους (μοιάζει να μην ακούει ή να είναι υπερευαίσθητο ή να αντιδρά υπερβολικά). 3) Χαμογελάει ή κοιτάει ευθέως στα μάτια τους άλλους. 4) Ανταποκρίνεται στο όνομά του, όταν το φωνάζετε. 5) Δείχνει ενδιαφέρον για τα άλλα παιδιά στο παιχνίδι. 6) Του αρέσει το παιχνίδι που με τα χέρια μας κρύβουμε και αποκαλύπτουμε το πρόσωπό μας. 7) Μοιάζει να συμμετέχει σε αυτό που νιώθουν οι άλλοι, προσπαθώντας να τους μιλήσει, να κάνει χειρονομίες, ή αλλάζοντας εκφράσεις στο πρόσωπό του. 8) Χρησιμοποιεί τουλάχιστον 3 λέξεις τακτικά και με ορθή χρήση. 9) Ομιλεί με σωστές φράσεις (π.χ. θέλω χυμό, πάω βόλτα). 10) Γελάει, όταν γελάνε και άλλοι.

Πηγές: https://news.rutgers.eduhttp://www.helpguide.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τραυλισμός στα παιδιά: Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι γονείς

Σταφυλόκοκκος στο παιδί: Τι ΠΡΕΠΕΙ να ξέρουν οι γονείς

Μηνιγγίτιδα στα παιδιά: Αναλυτικά όλα όσα ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να ξέρουν οι γονείς

Τι να κάνεις ως γονιός για να μειώσει τον χρόνο στο κινητό τηλέφωνο το παιδί