Iatropedia

Πώς αντιμετωπίζονται οι ουλές της ακμής

Έχουν διάφορους τύπους, κάθε ένας από τους οποίους χρειάζεται ειδική θεραπεία. Δεν υπάρχει μία θεραπεία για όλους τους ασθενείς.

Οι ουλές είναι μία από τις πιο ενοχλητικές επιπτώσεις της ακμής. Μπορεί να εμφανιστούν στο πρόσωπο ή σε άλλα σημεία του σώματος και πολλοί άνθρωποι θέλουν να τις αφαιρέσουν. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι (φαρμακευτικοί και επεμβατικοί) για να επιτευχθεί αυτό.

Ωστόσο το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνουν οι ασθενείς είναι να νομίζουν ότι μία θεραπεία είναι κατάλληλη για όλες τις ουλές. Και αυτό, διότι υπάρχουν διάφοροι τύποι ουλών, κάθε ένας από τους οποίους χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση.

Οι τύποι των ουλών

Όπως εξηγεί ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος Μάρκος Μιχελάκης, από τον ΕΔΟΕΑΠ, υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι ουλών. Είναι οι ατροφικές, οι υπερτροφικές και τα χηλοειδή.

Όπως υπάρχουν διάφοροι τύποι ουλών, έτσι υπάρχουν και διάφοροι τύποι ακμής «και ορισμένοι μόνο από αυτούς μπορούν να προκαλέσουν ουλές», τονίζει ο κ. Μιχελάκης.

Και συνεχίζει: «Παραδείγματος χάριν, οζίδια και κύστεις που παρουσιάζονται σε σοβαρές μορφές ακμής μπορεί να προκαλέσουν ρήξη του παρακείμενου ιστού, με συνέπεια την πρόκληση ουλών. Ουλές ακμής μπορούν επίσης να αναπτυχθούν όταν ο πάσχων «πειράζει» και «σπάει» τα σπυράκια του. Οι ουλές αυτές χρειάζονται ξεχωριστή αντιμετώπιση. Γι’ αυτό τον λόγο δεν πρέπει να προσπαθεί κανείς να αντιμετωπίσει τις ουλές της ακμής χωρίς να συμβουλευτεί πρώτα έναν δερματολόγο».

Τα κριτήρια της θεραπείας

Με την κλινική εξέταση του ασθενούς ο δερματολόγος ιατρός μπορεί να καθορίσει:

Μία άλλη παράμετρος που λαμβάνεται υπόψη είναι αν και πόσο επηρεάζουν οι ουλές τον ασθενή. «Πέραν του αισθητικού θέματος, πολλές φορές κάνουμε θεραπεία επειδή ο ασθενής αισθάνεται άσχημα και έχει ψυχολογικές επιπτώσεις ή επειδή οι ουλές του προκαλούν πόνο ή περιορίζουν τις κινήσεις του», λέει ο ειδικός.

Όπως επισημαίνει, αυτό που πρέπει να έχουν κατά νου οι ασθενείς είναι πως:

  1. Οι ουλές της ακμής μπορεί να αποδειχθούν επίμονες
  2. Δεν υπάρχει μία θεραπεία κατάλληλη για όλους.
  3. Για την καταπολέμησή τους μπορεί να απαιτηθούν περισσότερες της μιας θεραπείες.

Οι φαρμακευτικές θεραπείες

Αναλόγως με τον τύπο των ουλών που έχει ο ασθενής, ο δερματολόγος ιατρός μπορεί να προτείνει διάφορες θεραπείες, που εφαρμόζονται τοπικά στο δέρμα. Στις φαρμακευτικές συμπεριλαμβάνονται:

Επεμβατικές θεραπείες

Εκτός από τις τοπικές φαρμακευτικές θεραπείες, υπάρχουν και τοπικές επεμβατικές θεραπείες για μείωση των ουλών της ακμής. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται:

Τοπικές θεραπείες στο ιατρείο

Οι εγχειρήσεις

«Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να χρειασθούν ειδικές χειρουργικές επεμβάσεις, που φτάνουν έως την μεταμόσχευση δέρματος, για να αντιμετωπιστούν οι ουλές της ακμής», λέει ο κ. Μιχελάκης. «Ακόμα όμως κι αν εφαρμοστεί μια τόσο επεμβατική θεραπεία, πάλι μπορεί να χρειασθούν και πρόσθετες παρεμβάσεις για να αποκατασταθεί πλήρως το δέρμα».