Iatropedia

Μέλασμα: Τι να κάνετε για να μειώσετε τις πανάδες στο δέρμα σας

Τι συνιστά ένας δερματολόγος για να μειώσετε τις καφέ κηλίδες στα σημεία του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο.

Οι σκούρες κηλίδες (ή πανάδες) που εμφανίζονται στο πρόσωπο και σε άλλα σημεία του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο μπορούν να προληφθούν αλλά και να γίνουν λιγότερο εμφανείς, αναφέρει ένας ειδικός δερματολόγος. Αρκεί να λάβετε τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας από το μέλασμα, όπως λέγονται επιστημονικά.

Όπως εξηγεί ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος Μάρκος Μιχελάκης, από τον ΕΔΟΕΑΠ, οι πανάδες οφείλονται στην κατά τόπους αυξημένη παραγωγή μελανίνης από το δέρμα (υπερμελάγχρωση). Η μελανίνη είναι η φυσική χρωστική ουσία του δέρματος. Η υπερπαραγωγή της έχει ως επακόλουθο να δημιουργούνται κηλίδες (πλάκες) με χρώμα από ανοιχτό γκρι-καφέ έως πολύ σκούρο καφέ.

Η διαταραχή αυτή είναι πιο συχνή στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας (20-40 ετών), αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και μετά την εμμηνόπαυση. Στο περίπου 10% των περιπτώσεων το μέλασμα εκδηλώνεται σε άνδρες της λευκής φυλής.

Οι πανάδες σχετίζονται έντονα με τις ορμόνες (συχνά λ.χ. εκδηλώνονται στην εγκυμοσύνη). Η κληρονομικότητα και η χρήση καλλυντικών που ερεθίζουν το δέρμα, επίσης παίζουν ρόλο.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορεί να υποχωρήσουν μόνες τους με την πάροδο του χρόνου, αν και μερικές φορές επιμένουν για χρόνια. Ορισμένα φάρμακα και το στρες ευνοούν την  εμφάνισή τους.

Αν και οι πανάδες είναι καλοήθης κατάσταση, συχνά επιβαρύνει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που τις έχουν. Αυτό είναι πιθανότερο να συμβεί όταν είναι έντονες και βρίσκονται σε εμφανή σημεία.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, αναλόγως με το βάθος που έχει το μέλασμα και τους συμβάλλοντες παράγοντες, συνιστάται η ενδεδειγμένη θεραπεία. Αυτή μπορεί να συμπεριλαμβάνει, κατά τον κ. Μιχελάκη:

Μέτρα αυτοφροντίδας

Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από τον τύπο και το βάθος του μελάσματος. Ανεξαρτήτως αυτής, όμως, εάν έχετε πανάδες πρέπει να λαμβάνετε ορισμένα μέτρα προστασίας για να προφυλαχθείτε από τις αναζωπυρώσεις και τις υποτροπές. Ο κ. Μιχελάκης συνιστά τα εξής:

Φωτογραφία: iStock