Iatropedia

Υποβολή self test στο self-testing.gov.gr: Τι πρέπει να κάνετε εάν βγει θετικό το τεστ κορονοϊού

Η συμμετοχή των πολιτών στην αντιμετώπιση της πανδημίας είναι καθοριστικής σημασίας.

Στην ειδική ιστοσελίδα self-testing.gov.gr μπορεί να κάνει ο καθένας την υποβολή του δικού του self test.

Περίπου ένα στα τρία άτομα που είναι φορείς του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2, δεν έχουν συμπτώματα και τον μεταδίδουν χωρίς να το γνωρίζουν. Σύμφωνα με όλες τις μελέτες γύρω από την πανδημία, οι τακτικοί περιοδικοί έλεγχοι με τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του κορονοϊού συνδράμουν στον περιορισμό της διασποράς της νόσου COVID-19.

Κάνοντας τακτικά self test βοηθάμε σημαντικά στο να σταματήσει η εξάπλωση του κορονοϊού. Μέσω της διαδικασίας του αυτοελέγχου με οικιακό self test ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου ο πολίτης προστατεύει ταυτόχρονα την υγεία του αλλά και τους αγαπημένους του ανθρώπους.

Εφόσον υποβληθήκατε σε οικιακό self test και βρεθήκατε θετικοί στον νέο κορονοϊό, μπορείτε να υποβληθείτε σε νέο self test προς επιβεβαίωση του πρώτου. Αυτό μπορεί να γίνει οπουδήποτε εσείς επιθυμείτε ιδιωτικά, ή δημόσια εντός των επόμενων 24 ωρών.

Αυτό μπορεί να γίνει και δωρεάν στις αντίστοιχες δημόσιες δομές:

-Για Κυριακές πατήστε ΕΔΩ και για άλλες μέρες πατήστε ΕΔΩ, για να δείτε τις δημόσιες δομές που μπορείτε να επισκεφθείτε για δωρεάν self test.

-Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε τα σημεία μαζικών δειγματοληψιών από τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ όπου πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Ανάρρωση από COVID-19 στο σπίτι: Τι να κάνετε από την στιγμή που βγει θετικό το self test

Οι ασθενείς με ήπια συμπτωματολογία και χωρίς σοβαρό υποκείμενο νόσημα (πχ καρδιακό/ αναπνευστικό νόσημα, νεφρική ανεπάρκεια, ανοσοκαταστολή) μπορούν να νοσηλευθούν στο σπίτι. Επίσης οι συμπτωματικοί ασθενείς που ολοκλήρωσαν τη νοσηλεία στο νοσοκομείο και λαμβάνουν εξιτήριο μπορεί να συνεχίσουν τη θεραπεία στο σπίτι. Η απόφαση πρέπει να είναι αποτέλεσμα προσεκτικής κλινικής αξιολόγησης και αφού προηγουμένως έχουν εξασφαλιστεί οι κατάλληλες συνθήκες νοσηλείας στο σπίτι καθώς και τακτική (καθημερινή) και κατά προτίμηση άμεση επικοινωνία επαγγελματία υγεία με τους ασθενείς.

Σε περίπτωση φροντίδας πιθανού κρούσματος στο σπίτι, συστήνονται τα παρακάτω:

Οι ασθενείς και τα μέλη των οικογενειών τους πρέπει να εκπαιδευθούν στο να εφαρμόζουν τα κατάλληλα μέτρα περιορισμού μετάδοσης της νόσου σε όλη τη διάρκεια της νοσηλείας στο σπίτι:

Διαχείριση στενών επαφών που είχαν θετικό self test

Άτομα που ήρθαν σε στενή επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο για COVID-19 κρούσμα παρακολουθούν την υγεία τους από την ημέρα της τελευταίας επαφής και για 14 ημέρες.

Στην περίπτωση που  εμφανίσουν συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης (πχ πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, δυσκολία στην αναπνοή, ανοσμία, αγευσία) ή διάρροια, αναζητούν άμεσα ιατρική βοήθεια.

Σκόπιμη είναι η τακτική (καθημερινή) και κατά προτίμηση άμεση επικοινωνία των στενών επαφών με επαγγελματία υγείας για όλη τη διάρκεια της παρακολούθησης.

Τα άτομα που θεωρούνται στενές επαφές πρέπει να έχουν οδηγίες σχετικά με τον τρόπο μετάβασης σε συγκεκριμένη νοσηλευτική μονάδα εάν προκύψει ανάγκη.

Πηγές: https://self-testing.gov.grhttps://eody.gov.gr

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Πόσο μας προστατεύει η μάσκα, όταν δεν την φορούν όλοι

Ψηφίστηκε ο νόμος για τα υποχρεωτικά τεστ κορονοϊού στα οδοντιατρεία – Δείτε τι ισχύει

Κορονοϊός: Τι έδειξε έρευνα για την μετάδοση σε σχολεία και πανεπιστήμια και τι για τυχόν επαφή με θετικό ασθενή

Κορονοϊός: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν μακροχρόνια συμπτώματα