Iatropedia

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: “Σε σωστή κατεύθυνση τα μέτρα που έλαβε η Πολιτεία – Νομικά θωρακισμένη η απόφαση”

Επιβεβλημένη ιατρικά και ηθικά, αλλά και κατοχυρωμένη συνταγματικά είναι η απόφαση που έλαβε η Πολιτεία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του κορονοϊού επαγγελματικών ομάδων που εμπλέκονται με τον τομέα Υγείας. Αυτό υποστηρίζει στο iatropedia.gr ο Καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ, Βασίλειος Ταρλατζής.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εργαζομένων που υπηρετούν σε δομές υγείας, αλλά και όσων εργάζονται στα νοσοκομεία από τον Σεπτέμβριο, επικροτείται από την πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας. Το ίδιο και η θέσπιση λειτουργίας κλειστών χώρων αποκλειστικά για εμβολιασμένους, από την ερχόμενη Παρασκευή, έως τα τέλη Αυγούστου.

Απόλυτα θεμιτά είναι τα έκτακτα μέτρα σε συγκεκριμένη ομάδα του πληθυσμού, ή σε συγκεκριμένη περιοχή για περιορισμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκτακτα προβλήματα από την πανδημία, όπως κατέληξε σχετική μελέτη του εργαστηρίου Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής του ΑΠΘ, η οποία διερεύνησε τη νομιμότητα αλλά και την ηθική διάσταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.

Δείτε επίσης – Εμβολιασμός Covid: Πώς θα γίνει υποχρεωτικός στους υγειονομικούς – Τι έδειξε μελέτη του ΑΠΘ

Με τη συμμετοχή Καθηγητών Ιατρικής, Νομικής και άλλων συναφών ειδικοτήτων οι επιστήμονες κατέληξαν σε ορισμένα κρίσιμα συμπεράσματα.

Ο Ομότιμος Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας του ΑΠΘ Βασίλειος Ταρλατζής, ένας εκ των συμμετεχόντων στη μελέτη, σχολιάζει τις σχετικές αποφάσεις που ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη:

“Δεν μπορεί κανείς να τα αφήνει αυτά τα πράγματα στην τύχη. Νομίζω ότι εξαντλήθηκε κάθε περιθώριο συζήτησης, πειθούς, ενημέρωσης κλπ. Έρχεται μια στιγμή, που πρέπει κάποιος να κάνει κάτι, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό. Και νομίζω ότι αυτή η απόφαση του πρωθυπουργού είναι απόλυτα σωστή και την επικροτώ”, σημειώνει.

Δείτε επίσης – Μητσοτάκης: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στις δομές φροντίδας ηλικιωμένων και από Σεπτέμβριο στα νοσοκομεία

Υποχρεωτικός Εμβολιασμός: “Ιατρικά και ηθικά σωστά και συνταγματικά κατοχυρωμένα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν”

Τα μέτρα κινούνται στην ίδια κατεύθυνση, στην οποία είχε γνωμοδοτήσει και το εργαστήριο του ΑΠΘ. Οι αποφάσεις στηρίχτηκαν, σύμφωνα με τον Καθηγητή Β. Ταρλατζή, σε νόμους του κράτους και αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Συγκεκριμένα, στον νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτιο στη Βουλή, με τον οποίο η κυβέρνηση δύναται να επιβάλλει περιοριστικά μέτρα «για λόγους διασφάλισης δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημόσιας υγείας», αλλά και σε παλαιότερο νόμο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό παιδιών πριν πάνε στο νηπιαγωγείο.

Επίσης, με πρόσφατη απόφαση του σχετικά με τον εμβολιασμό ειδικών ομάδων, το ΣτΕ στο οποίο είχαν προσφύγει εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας (ΕΚΑΜ) για να ζητήσουν ακύρωση της υποχρεωτικότητας, αποφάνθηκε ότι είναι συνταγματικό το μέτρο και ότι κινείται μέσα στο πλαίσιο της αναλογικότητας.

“Είναι ένα θετικό μέτρο και ελπίζω ότι το μήνυμα το οποίο στέλνει ο πρωθυπουργός με αυτό το μέτρο, να πείσει αυτούς που αρνούνται ακόμα και κυρίως αυτούς που φροντίζουν δομές με ειδικές ομάδες, όπως είναι οι ηλικιωμένοι, όπως είναι παιδιά ΑμεΑ, ή όπως είναι ψυχικά πάσχοντες. Και βεβαίως, όπως είπε, αμέσως μετά, και όσους δουλεύουν σε νοσοκομεία και κλινικές, που έρχονται σε επαφή καθημερινά με αρρώστους. Αυτοί όλοι οι συνάνθρωποί μας πρέπει να εμβολιαστούν, διότι κινδυνεύουν να μολύνουν ανθρώπους με τους οποίους έρχονται σε επαφή και πρέπει να προστατευθούν όσο γίνεται περισσότερες ανθρώπινες ζωές”, σημειώνει ο Καθηγητής Β. Ταρλατζής.

Σε παρόμοιες αποφάσεις έχουν προχωρήσει και άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Γαλλία, ενώ σ’ αυτήν την κατεύθυνση προχωρά και η Ιταλία.

“Βλέπουμε ότι η μετάλλαξη Δέλτα επεκτείνεται ραγδαία, διαβάζουμε τώρα ότι πιθανότατα υπάρχει και η μετάλλαξη Έψιλον, με χαρακτηριστικά που την καθιστούν επικίνδυνη. Δεν είμαι νομικός, όμως, υπάρχει ένα σκεπτικό από πίσω. Θεωρώ ότι είναι νομικά θωρακισμένη η απόφαση του πρωθυπουργού. Άλλωστε και όσους συνταγματολόγους έχω παρακολουθήσει στο δημόσιο διάλογο, όλοι θεωρούν ότι μέτρα με αυτά τα χαρακτηριστικά – και όχι γενικευμένα στον πληθυσμό αλλά στοχευμένα – είναι νομικά ανεκτά. Αυτό άλλωστε έχει αποφανθεί και το δικό μας Εργαστήριο. Προστατεύουν τη δημόσια υγεία και ως εκ τούτου πρέπει να γίνουν δεκτά”, τονίζει ο επιστήμονας.

Δείτε επίσης – Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ποιους αφορά στην Ελλάδα – Τι ισχύει σε άλλες χώρες

Βασίλειος Ταρλατζής: “Τι άλλο περιμένουν να δουν για να εμβολιαστούν”

Τα περιθώρια διαλόγου, υποστηρίζει ο Καθηγητής κ. Ταρλατζής, έχουν πλέον εξαντληθεί. Άλλωστε, όπως υποστηρίζει, τι παραπάνω περιμένει να δει κανείς μετά από ενάμιση χρόνο πανδημίας;

“Ακούω ξανά και ξανά ότι πρέπει να γίνει εκστρατεία πειθούς κι ότι δεν είναι ενημερωμένος ο κόσμος. Είμαστε ενάμιση χρόνο στην πανδημία. Έχουν πεθάνει χιλιάδες συμπατριώτες μας. Έχουν νοσήσει ηλικιωμένοι σε δομές και αποδεκατίστηκαν ορισμένοι σ’ αυτές τις δομές. Σ’ ένα ολόκληρο χωριό, όσοι μπήκαν στο νοσοκομείο πεθάναν όλοι. Λοιπόν, δεν μπορώ να αντιληφθώ τι παραπάνω μπορεί να πει κανένας για να πείσει αυτούς που δεν θέλουν. Είναι “Ου με πείσεις καν με πείσεις”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Καθηγητής.

Η προστασία της δημόσιας Υγείας είναι καθήκον της Πολιτείας, υποστηρίζει ο ίδιος. Και συμπληρώνει πως στο ίδιο πλαίσιο, είναι απόλυτα θεμιτό να δημιουργηθούν χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας μόνο για εμβολιασμένους:

“Φτάσαμε ως εδώ και υπάρχει ακόμη μια όχι ασήμαντη ομάδα συμπολιτών μας, χωρίς ορθολογικά επιχειρήματα, αλλά με κάποιες τελείως αθεμελίωτες πεποιθήσεις, απόψεις φοβίες. Θα ήταν σεβαστές αν δεν δημιουργούσαν πρόβλημα δημόσιας υγείας και αν δεν απειλούσαν όλους εμάς τους υπολοίπους που εμβολιαστήκαμε και πολύ απλά κινδυνεύουμε να ξαναμολυνθούμε ή να πάρουμε πάλι τον ιό και να τον μεταφέρουμε πάλι στους δικούς μας. Κατά συνέπεια θεωρώ ότι είναι απολύτως λογικό να υπάρξουν καταστηματάρχες οι οποίοι να έχουν το μαγαζί τους μόνο για εμβολιασμένους. Πιθανότατα να προβλεφθεί και οι υπάλληλοι αυτών των καταστημάτων να έχουν εμβολιαστεί, ώστε να υπάρχει ένα περιβάλλον που εξασφαλίζει την ασφάλεια και του προσωπικού που δουλεύει εκεί, αλλά και των θαμώνων, των πελατών του καταστήματος”, τονίζει ο ίδιος.

Δείτε επίσης – Ένωση Ασθενών Ελλάδος: “Να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στους υγειονομικούς σε νοσοκομεία με χαμηλή κάλυψη!”

“Πρέπει να εμβολιαστούμε για να μετατρέψουμε τον ιό σε εποχική νόσο”

Ο στόχος της μαζικότητας του εμβολιασμού δεν είναι άλλος από την μετατροπή του κορονοϊού και της νόσου Covid-19 σε μια εποχική νόσο, την οποία θα ελέγχουμε με έναν απλό ετήσιο εμβολιασμό. Ακριβώς, όπως συμβαίνει και με την εποχική γρίπη.

“Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να γίνει πρώτα να πάψει αυτός ο ιός να μας απειλεί. Να απειλεί να μας στείλει στον τάφο. Αυτό είναι το ζητούμενο», σημειώνει ο επιστήμονας.

Οι επιπτώσεις της νόσου Covid-19 είναι τόσο βαριές, που θα έπρεπε οι συμπατριώτες μας να έχουν πειστεί από καιρό με το παράδειγμα ανθρώπων που γλίτωσαν από βέβαιο θάνατο και στη συνέχεια μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, για να πείσουν και άλλους να εμβολιαστούν.

 «Κατ’ επανάληψη άνθρωποι που νόσησαν έχουν μιλήσει δημόσια για να δώσουν το παράδειγμα. Και ο κύριος Γρηγοράκος στην Αθήνα, κι εδώ στη Θεσσαλονίκη ο κύριος Τρεμόπουλος. Άνθρωποι που έμειναν μήνες στην εντατική και παρουσίασαν αυτή τη μυοπάθεια της εντατικής. Για να αποκατασταθεί πλήρως η κινητικότητα και η λειτουργικότητά τους πέρασαν μήνες σε μονάδες αποκατάστασης. Θέλω να πω ότι η νόσος αυτή είναι ένας Γολγοθάς για κάποιους ανθρώπους και για όποιους άλλους νοσήσουν παρεμφερώς. Άρα τι άλλο να πει κανείς για να πείσει αυτά τα παιδιά, αυτούς τους νέους και τους μεγαλύτερους δυστυχώς. Δεν μπορείς να πεις τίποτε άλλο”, καταλήγει ο ειδικός.