Iatropedia

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο – Σφοδρή αντιπαράθεση με επίκεντρο τη φαρμακευτική πολιτική

Στη φαρμακευτική πολιτική επικεντρώθηκε η συζήτηση αλλά και οι αντεγκλήσεις μεταξύ των κομμάτων, κατά τη διάρκεια της ψήφισης στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου «Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Ρυθμίσεις για τα προϊόντα καπνού και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Υγείας».

Οι νυν και οι πρώην επικεφαλής του Υπουργείου Υγείας διασταύρωσαν τα ξίφη τους ανταλλάσσοντας επιχειρήματα και κατηγορίες για τις δυσλειτουργίες και κυρίως τα δημοσιονομικά προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης αναλώθηκε στο θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, άσκησε σκληρή κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, για τον τρόπο με τον οποία άσκησε τη φαρμακευτική πολιτική.

Ο κ. Βασίλης Κικίλιας, κατηγόρησε τους προκατόχους του ότι δεν κατάφεραν να λάβουν τα απαραίτητα διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία προέβλεπε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (2013-2014) για να μειώσουν και να εξορθολογήσουν τη φαρμακευτική δαπάνη. Μείωση που ταυτόχρονα θα εξοικονομούσε πολύτιμους πόρους προς όφελος των ασφαλισμένων, ώστε υπάρχει μικρότερη συμμετοχή, αλλά και για να χρησιμοποιηθούν, επίσης, σε προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού ή στη στήριξη των νοσοκομείων του ΕΣΥ, που έχουν κτιριακά προβλήματα.

“Το αποτέλεσμα ήταν ότι τα διαρθρωτικά μέτρα αυτά δεν λειτούργησαν, δεν επιμείνατε και επαναπαυθήκατε. Σωρεύτηκαν αυτά τα 4-4,5 χρόνια υπέρογκες δαπάνες και σε ό,τι έχει να κάνει με την ιδιωτική αγορά. Είναι αυτοί οι κακοί επιχειρηματίες, Έλληνες, ξένοι, μικροί μεγάλοι, είναι αυτή η κακή αγορά που μπορούμε να τους χρεώνουμε στην πλάτη ό,τι θέλουμε; Δεν νομίζω. Γιατί αυτοί πληρώνουν την φορολογία, οι Έλληνες πολίτες, οι επιχειρηματίες, αυτοί που έχουν τις φαρμακαποθήκες, οι φαρμακοποιοί, οι γιατροί, όλοι αυτοί. (…) Σας λέγαμε όλα αυτά τα χρόνια ως αντιπολίτευση, ότι δεν παίρνετε διαρθρωτικά μέτρα. Είχατε επαναπαυθεί πάνω στο clawback”, τόνισε ο κ. Κικίλιας

Παίρνοντας τον λόγο ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, παραδέχθηκε ότι ενδεχομένως να έπρεπε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, και πρόσθεσε: “Να επιταχυνθούν τα πράγματα, ναι. Αλλά δεν σας άκουσα κ. υπουργέ να λέτε ποια διαρθρωτικά μέτρα; Τα διαρθρωτικά μέτρα τα οποία παίρνετε τώρα είναι ας πούμε μια παρέμβαση επιτάχυνσης αυτών που είχαμε εμείς νομοθετήσει. Μη μας λέτε λοιπόν, ποια διαρθωτικά μέτρα… Δεν υπήρχαν διαρθωτικά μέτρα, εκτός από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση με βάση τη δραστική. Αυτό ήταν το μόνο διαρθωτικό μέτρο που είχε παρθεί μέχρι το 2015-16”.

Σχετικά με τις μειώσεις τιμών μέσω της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης

Στο θέμα της απαραίτητης μείωσης τιμών, η οποία θα επιφέρει εξοικονόμηση στα δημόσια ταμεία μέσω των νέων διατάξεων για τη λειτουργία της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης που ψηφίστηκαν στη Βουλή, αλλά και στην επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης νέων φαρμάκων στην Ελληνική αγορά, αναφέρθηκε ο Βασίλης Κικίλιας, προσάπτοντας στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ότι δεν κατάφερε να διαπραγματευτεί και να κυκλοφόρησει κανένα νέο φάρμακο κατά την τελευταία διετία:

“Φέρνουμε ένα νομοσχέδιο το οποίο πάνω στο κομμάτι του φαρμάκου έχει διαρθρωτικά μέτρα. Έχει επανασύσταση και ενίσχυση της HTA και της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης. Περιλαμβάνει την ενίσχυση αυτών των επιτροπών, έτσι ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν πραγματικά και να φέρουν μειώσεις των τιμών. Πάνω από όλα να υπάρχει πρόσβαση για όλα τα φάρμακα, καινοτόμα ή μη, ακριβά ή μη, στον Έλληνα ασθενή. Και θυμίζω τα τελευταία δυο χρόνια δεν έχουν εισαχθεί νέα φάρμακα στην ελληνική αγορά. Αυτό είναι ένα πρόβλημα για τους ασθενείς. (…) Αλλά για αυτούς τους ανθρώπους δεν έγινε τίποτε αυτά τα 4,5 χρόνια σε ό,τι έχει να κάνει με το πώς εξοικονομούμε πόρους, αν μειώνουμε τις τιμές των φαρμάκων και άρα τη συμμετοχή τους και αν πράγματι έχουν πρόσβαση στα φάρμακά τους”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

Δείτε επίσης – ‘Ενωση Ασθενών Ελλάδος: «Αποκλειστήκαμε από τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας»

Στη δευτερολογία του, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, υπεραμύνθηκε των κατηγοριών λέγοντας ότι έχει γίνει διαπραγμάτευση τιμών φαρμάκων:

“Για πρώτη φορά με δυσκολία και χωρίς να υπάρχει μηχανισμός, γιατί εμείς τον στήσαμε, έγινε η διαπραγμάτευση για τα φάρμακα για την ηπατίτιδα και σε άλλα 50 φάρμακα. Οτι δεν κάναμε πιο πολλά; Το ξέρω Είχαμε να στήσουμε το μηχανισμό. Στα φάρμακα της ηπατίτιδας με τα οποία είχαμε 40 εκατ. για να καλύπτουμε 1.000 ασθενείς, τώρα καλύπτουμε 5 με 6 χιλιάδες. Και ξέρετε καλά τον πόλεμο των εταιρειών. Χρειάζονται πολύ βαθύτερες παρεμβάσεις. Τις οποίες όχι, εμείς δεν μπορούσαμε να τις κάνουμε γιατί είχαμε να βγάλουμε τη χώρα απ τα μνημόνια. Και δεν μπορείς να ανοίξεις οκτώ χιλιάδες μέτωπα παντού. Χρειάζονται πιο συγκρουσιακά πράγματα για να μπει μια τάξη και να πέσει η δαπάνη”, τόνισε ο Παύλος Πολάκης.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Ανδρέας Ξανθός, όταν έλαβε τον λόγο: “Για πρώτη φορά διαπραγματεύτηκε το κράτος και ο ασφαλιστικός φορέας, ο ΕΟΠΥΥ, με φαρμακευτικές εταιρείες για πιο προσιτές τιμές φαρμάκων. Δεν είχε ξανασυμβεί στην Ελλάδα μέχρι το ’15 – ’16. Για πρώτη φορά μπήκαν θεραπευτικά πρωτόκολλα στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και για πρώτη φορά έγινε σοβαρός θεσμικός διάλογος στη χώρα για το φάρμακο. Και στο Υπουργείο, αλλά και στη Βουλή, όπου συγκροτήσαμε δικομματική επιτροπή για τη χάραξη μακροπρόθεσμης φαρμακευτικής πολιτικής”.

Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα δεν λένε τίποτα αν δεν συνοδεύονται από αποζημιωτική πολιτική, τόνισε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης και συμπλήρωσε ότι δεν συγκρατείται η φαρμακευτική δαπάνη, μόνο με την σύνταξη των πρωτοκόλλων: “Αυτή τη στιγμή τα πρωτόκολλα δεν είναι αποζημιωτικά. Και αυτό είναι το στοίχημα το οποίο πρέπει να κερδίσουμε. Και βεβαίως και διαρθωτικά μέτρα. Παρεμβαίνουμε στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και στην Επιτροπή Αξιολόγησης των φαρμάκων, αλλά αυτό σίγουρα δεν είναι διαρθωτικό μέτρο. Διαρθρωτικό μέτρο είναι να προχωρήσουμε επιτέλους στον Οργανισμό Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας, το οποίο ήταν και μνημονιακή υποχρέωση επί των ημερών σας και δεν το κάνατε. Κυβερνήσατε τη χώρα, 4,5 – 5 χρόνια. Και βεβαίως υποχρέωσή μας είναι να πάρουμε ουσιαστικά διαρθρωτικά μέτρα για να συγκρατήσουμε την φαρμακευτική δαπάνη και να μειώσουμε το clawback. Το clawback γνωρίζουμε ότι είναι ένας προσωρινός μηχανισμός συγκράτησης της δαπάνης και θα πρέπει να μειώνονται και όχι να αυξάνεται”.

Αντεγκλήσεις για την υπερσυνταγογράφηση

Στον περιορισμό του φαινομένου της υπερσυνταγογράφησης μέσω της νέας πολιτικής φαρμάκου που θέλει να εφαρμόσει το υπουργείο Υγείας, με σκοπό την εξοικονόμηση χρημάτων για το σύστημα Υγείας, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας:

“Έχουμε δυο τρόπους να την αντιμετωπίσουμε. Ο ένας, και θέλω να είμαι ειλικρινής, μίλησα καθαρά και στην εγχώρια παραγωγή και στις πολυεθνικές. Θα μειώσουμε τις ποσότητες. Θα φροντίσουν οι ίδιοι δια των ιατρικών αντιπροσώπων και οι ίδιοι επιστημονικά να ελέγξουν τη συνταγογράφηση από τη δική τους πλευρά. Αλλά και το κράτος οφείλει από την άλλη πλευρά, να έχει αυτούς τους μηχανισμούς ελέγχου έτσι ώστε να ξέρει ποια είναι τα ποσοστά συνταγογράφησης. Οι ίδιοι οι ασθενείς μας το ζητάνε. Έχουν φτάσει στο σημείο ευπαθείς ομάδες, ασθενείς, οι ογκολογικοί ας πούμε, να μας ζητάνε να ελέγξουμε ποια φάρμακα δίνονται και σε ποιους ασθενείς και σε τι ποσότητες. Οι ίδιοι οι ασθενείς! Άρα λοιπόν, ναι, αυτή είναι μια νέα σύγχρονη, μοντέρνα, θεσμική, πραγματική πολιτική στο φάρμακο. Ελέγχει τιμές, ελέγχει την ποσότητα, μετατρέπει τον ΕΟΠΥΥ σε ένα σύγχρονο οργανισμό-πάροχο υγείας, αγοραστή και πωλητή υπηρεσιών υγείας. Σχεδόν μονοψώνιο, κανονικά θα έπρεπε να έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά”.

Ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός τόνισε χαρακτηριστικά  επί του θέματος:

“Παρακαλώ από δω και πέρα και όσους τοποθετούνται στη φαρμακευτική δαπάνη να μην μιλούν μόνο με όρους συγκράτησης της δαπάνης. Αλλά και όρους κάλυψης των φαρμακευτικών αναγκών των ανθρώπων. Η φαρμακευτική δαπάνη αυτά τα χρόνια αυξήθηκε γιατί είχαμε χαμηλό προϋπολογισμό κλειστό, όντως, αλλά και γιατί δώσαμε πρόσβαση σε περισσότερους ανθρώπους. Αυτό είναι η ουσία και πραγματικά πρέπει να κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να κάνουμε την ορθολογικότερη και πιο αποτελεσματική διαχείριση αυτών των περιορισμένων πόρων που έχουμε”

Ο υφυπουργός κ. Κοντοζαμάνης έδωσε άμεση απάντηση στον Ανδρέα Ξανθό: “Κύριε Ξανθέ, δεν έχετε μετά από τόσα χρόνια παραδεχθεί ότι την πρόσβαση στους ανασφάλιστους έδωσαν οι δύο υπουργικές αποφάσεις της περιόδου του 2014 της κυβέρνησης Σαμαρά”.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής – Υπερψηφίστηκαν οι ρυθμίσεις για το κάπνισμα

Επί της αρχής του νομοσχεδίου, υπέρ τάχθηκαν η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ και κατά ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜεΡΑ25. Οι ρυθμίσεις για την απαγόρευση του καπνίσματος ψηφίστηκαν με ευρύτατη πλειοψηφία, αφού η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και το ΜεΡΑ25 έδωσαν θετική ψήφο, το ΚΚΕ δήλωσε «παρών» και η Ελληνική Λύση καταψήφισε.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, απαντώντας στην κριτική που διατύπωσαν κατά περίπτωση τα κόμματα σχετικώς με την μετατροπή του ΕΟΔΥ σε ΝΠΙΔ και για τις διατάξεις που αφορούν στην φαρμακευτική δαπάνη και το ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ, επεσήμανε ότι αυτό που πρέπει να γίνει αποδεκτό από όλα τα κόμματα, είναι ότι εκεί που το δημόσιο συμφέρον είναι πολύ ανώτερο όλων των άλλων, δεν χωράνε μικροπολιτικά παιχνίδια, εντάσεις και σπέκουλα.