Iatropedia

Κορωνοϊός: Φεύγουν από τα σπίτια τους οι Ρομά για να γλιτώσουν την καραντίνα – Δύσκολη η ινχηλάτηση στη Νέα Σμύρνη Λάρισας

Σταυρόλεξο για "δύσκολους λύτες" αποτελεί για τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ και της γ.γ. Πολιτικής Προστασίας η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων ανάμεσα στους Ρομά της περιοχής Νέας Σμύρνης Λάρισας. Κάποιοι από αυτούς, για τους οποίους υπήρξε θετική διάγνωση για τον κορωνοϊό, έχουν φύγει από τον τόπο κατοικίας τους και κρύβονται σε συγγενικά σπίτια σε άλλες περιοχές.

Δεν αποτελεί έκπληξη για τις υγειονομικές αρχές της χώρας η αναζωπύρωση της τοπικής επιδημίας στην περιοχή Νέας Σμύρνης Λάρισας, καθώς από την προηγούμενη έξαρση των περιστατικών κορωνοϊού ανάμεσα σε κατοίκους του συνοικισμού, πολλοί Ρομά εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, αναζητώντας φιλοξενία σε άλλες περιοχές.

Να σημειωθεί, ότι 13 Ρομά από τη συνοικία της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα είναι θετικοί στον κορονοϊό. Οι εννέα από αυτούς ανήκουν στην ίδια οικογένεια, οι τρεις είναι μέλη άλλης οικογένειας, ενώ ο 13ος θετικός στον ιό, δεν ανήκει σε καμία από τις δύο οικογένειες. Ωστόσο, είναι ο άνθρωπος που αναζητούνται οι επαφές του από τις υγειονομικές αρχές.

Δείτε επίσης – Κορωνοϊός: Συναγερμός από «αναζωπύρωση» κρουσμάτων στη Ν. Σμύρνη Λάρισας

Ρομά περιοχής Νέας Σμύρνης: Εξαφανίζονται από τη μόνιμη κατοικία τους

Με τον φόβο ότι οι αρχές θα τους θέσουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, οι Ρομά «εξαφανίζονται» από τον τόπο κατοικίας τους. Είναι χαρακτηριστικό, ότι πριν από ένα μήνα, όταν είχαν ανακοινωθεί τα πρώτα 25 κρούσματα στην περιοχή  και οι κάτοικοι μπήκαν σε καραντίνα, αρκετοί από τους Ρομά, οι οποίοι είχαν έρθει σε επαφή με θετικά περιστατικά του ιού τράπηκαν σε φυγή και αναζήτησαν φιλοξενία σε διπλανά χωριά, σε σπίτια γνωστών τους.

Αυτός είναι και ο λόγος που αυτή τη φορά, από τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας  ζητήθηκε η παρέμβαση του εισαγγελέα, αλλά και βοήθεια από την ΕΛΑΣ. Σημαντικό ρόλο στην ιχνηλάτηση παίζουν οι διαμεσολαβητές των Ρομά, οι οποίοι προσπαθούν να τους εντοπίσουν και να τους πείσουν να εμφανιστούν ενώπιον των υγειονομικών αρχών, ώστε να υποβληθούν σε τεστ για τον κορωνοϊό.