Κορωνοϊός: Ποιό είναι το νέο φάρμακο των Κινέζων που ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας – Τι λένε οι επιστήμονες

  • Γιάννα Σουλάκη
κορωνοϊός
Ελπιδοφόρο πειραματικό φάρμακο φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο φάρμακο έχει δοκιμαστεί μέχρι σήμερα για την καταπολέμηση της νόσου COVID-19, που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα. Ποιό είναι το νέο φάρμακο.

Νέο φάρμακο, πάνω στο οποίο διεξάγουν πειράματα κινέζοι επιστήμονες από την Ακαδημία Επιστημών της Κίνας, φαίνεται να έχει σημαντική αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση και την πρόληψη του ιού SARS-C0V-2, σύμφωνα δηλώσεις του καθηγητή παθολογίας, λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα.

«Πολύ πρόσφατα αποτελέσματα από την Ακαδημία Επιστημών της Κίνας, δείχνουν πρόοδο όσον αφορά την ανακάλυψη νέου πειραματικού φαρμάκου έναντι του κορωνοϊού, που θα δοκιμαστεί για την καταπολέμηση, αλλά και την πρόληψη της λοιμώξεως από τον ιό, στον άνθρωπο. Είναι πολύ πιο αποτελεσματικό στα πειράματα που έγιναν από όλα τα φάρμακα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαδέσιμα στην ανθρωπότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Ο Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Νικόλαος Σύψας, μιλώντας στο iatropedia.gr αποκαλύπτει τις λεπτομέρειες γι’ αυτό το νέο ελπιδοφόρο φάρμακο:

«Είναι πολύ ελπιδοφόρο, αλλά είναι ακόμη στα πειραματόζωα. Πρόκειται για ένα φάρμακο, το οποίο δεν επιτρέπει στον ιό να μπει στον οργανισμό. Ανήκει στην ομάδα των αναστολέων σύντηξης, το οποίο μπλοκάρει την είσοδο του ιού μέσα στο κύτταρο. Τα πειράματα κάνει η Ακαδημία Επιστημών της Κίνας. Ένα τέτοιο μόριο, όμως, από την ημέρα που το βρίσκουμε μέχρι να γίνει φάρμακο που θα δοθεί σε ανθρώπους θα περάσουν χρόνια. Δεν έχει καμία αξία για την πανδημία στο σήμερα. Δεν βρίσκεται καν στην 1η φάση των μελετών. Είναι σε προκλινική φάση, που δοκιμάζεται στα πειραματόζωα. Είναι πολύ πρώιμα και καλύτερα να μην δημιουργούνται ελπίδες στον κόσμο».

Κορωνοϊός: Προσοχή στις δημόσιες ανακοινώσεις για θεραπείες και διαγνωστικά τέστ

Στο σημείο αυτό ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι δέχθηκε επιστολή από τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας Τεχνολογίας και Καινοτομίας, καθηγητή Γενετικής Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Εμμανουήλ Δερμιτζάκη, ο οποίος του επεσήμανε ότι γίνονται δημόσιες ανακοινώσεις στο ευρύ κοινό, χωρίς να έχουν αξιολογηθεί προηγουμένως επαρκώς με τα κριτήρια της επιστημονικής κοινότητας.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας επέστησε την προσοχή στους επιστήμονες για την προστασία των ασθενών. Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Η πανδημία του ιού και η πιεστικές συνθήκες που δημιουργεί για έγκαιρη πληροφόρηση του κοινού για έγκαιρη ανακάλυψη αποτελεσματικών θεραπειών επιβάλλει αυξημένη επαγρύπνηση από όλους μας. Και ιδιαίτερα από εμάς τους επιστήμονες, για την αυστηρή τήρηση των διαδικασιών που προστατεύουν πρώτα τους ασθενείς μας, αλλά και την βιοϊατρική κοινότητα από πιθανά λάθη. Χρειάζεται προσοχή, επίσης, να τηρούμε τα προσωπικά δεδομένα και να μην αποπροσανατολίζουμε το κοινό. Η πατρίδα μας έχει εξαιρετικά υψηλού επιπέδου επιστημονικές ομάδες, οι οποίες συμμετέχουν σε ερευνητικές προσπάθειες για το νέο ιό, οι οποίες θα περάσουν τον έλεγχο και την αξιολόγηση, σύμφωνα με διεθνώς αποδεκτά κριτήρια. Παρακαλώ να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί σε δημόσιες ανακοινώσεις στο ευρύ κοινο, επιστημονικών προτάσεων ή ευρημάτων για νέες μορφές διάγνωσης ή θεραπείας, πριν αυτές αξιολογηθούν με τα κριτήρια της επιστημονικής κοινότητας»