Iatropedia

Κορωνοϊός: Άδειασαν τα Επείγοντα και οι εφημερίες των νοσοκομείων υπό τον φόβο του ιού

Εικόνα ερήμωσης εμφανίζουν εδώ και μια εβδομάδα, οι άλλοτε ασφυκτικά γεμάτες εφημερίες και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των δημόσιων νοσοκομείων, υπό τον φόβο του νέου κορωνοϊού.

Σύμφωνα με στοιχεία των σωματείων των γιατρών και των νοσηλευτών, η πτώση της επισκεψιμότητας στα Επείγοντα των νοσοκομείων, αλλά και η μείωση των εισαγωγών και κατ’ επέκταση των αναπτυσσόμενων ράντζων είναι μεγάλη. Ο φόβος των πολιτών για τη νέα νόσο COVID-19, που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, αλλά και η απαγόρευση των άσκοπων επισκέψεων στα νοσοκομεία που αποφασίστηκε και ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ, έφεραν θετικά αποτελέσματα.

Δείτε επίσης – Κορωνοϊός: Μόνο με ειδική άδεια τα επισκεπτήρια στα νοσοκομεία – Έκτακτα μέτρα από το Υπουργείο Υγείας

Η παρακάτω εικόνα είναι από την εφημερία του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με στοιχεία των ειδικευόμενων γιατρών (eidikevomenoi.gr), ενώ στις 27/02/2020 και ώρα 21:00, όταν έγινε η λήψη της φωτογραφίας, ο συνήθης αριθμών των επισκεπτών είναι γύρω στα 150 έως 200 άτομα, όπως βλέπετε στην εφημερία είναι μόνο δύο ασθενείς. Κι αυτοί με μάσκες!

Όσο για το σχόλιο των ειδικευόμενων γιατρών:

«Τα 95 στα 100 περιστατικά στην εφημερία δεν είναι σοβαρά και όλοι πάνε για ψύλλου πήδημα στα επείγοντα.
Γι’ αυτό και το χάος στα νοσοκομεία. Άμα όλοι μας πηγαίναμε στα νοσοκομεία μόνο όταν ήταν πραγματική ανάγκη
όλα θα λειτουργούσαν καλύτερα».

Δείτε επίσης – Κορωνοϊός – Ελλάδα: Προετοιμάζονται νοσοκομεία και κλινικές για τη νοσηλεία ασθενών με COVID-19

ΠΟΕΔΗΝ: «Μεγάλη μείωση των ράντζων μετά από τις Εφημερίες λόγων του κορωνοϊού»

Την ίδια διαπίστωση κάνει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Κάνει λόγο για «εικόνα ερήμωσης εδώ και μια εβδομάδα», ενώ μειώθηκαν σε σημαντικό βαθμό, όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, τόσο οι προσελεύσεις στα νοσοκομεία, όσο και οι εισαγωγές. Κυρίως, όμως, τα ράντζα.

«Οι πολίτες δεν επισκέπτονται εύκολα πια τα εφημερεύοντα νοσοκομεία. Εάν υπήρχε πρωτοβάθμια η κατάσταση ίσως ήταν έτσι και μετά τον κορωνοϊό», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Σύμφωνα με στοιχεία που δίνουν οι εργαζόμενοι της Ομοσπονδίας (ΠΟΕΔΗΝ), από δύο μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό:

ΑΧΕΠΑ: Στις δύο τελευταίες εφημερίες Παρασκευή 28/2 και Τρίτη 3/3 καταγράφηκαν στο νοσοκομείο:

ΑΤΤΙΚΟ: Για πρώτη φορά στην εφημερία της περασμένης Δευτέρας στο νοσοκομείο υπήρξαν:

ΕΟΔΥ: Για την προστασία ποιων ασθενών απαγορεύτηκαν τα επισκεπτήρια στα νοσοκομεία

Σύμφωνα με πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, απαγορεύονται οι επισκέψεις στα νοσοκομεία σε νοσηλευόμενους ασθενείς με ογκολογικά, αιματολογικά νοσήματα, ή άλλα νοσήματα που προκαλούν ανοσοκαταστολή (συγγενή ή επίκτητη, λόγω φαρμακευτικής αγωγής ή χρονίου νοσήματος).

Τα μέτρα που λαμβάνονται συγκεκριμένα είναι τα εξής: