Iatropedia

Κικίλιας: Συντονίζουμε την επιστροφή των δύο Ελλήνων από το Diamond Princess

Τον επαναπατρισμό των δύο Ελλήνων που βρίσκονται στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Στο κρουαζιερόπλοιο που είναι σε καραντίνα στην Ιαπωνία, καθώς έχουν εντοπιστεί 355 κρούσματα του κοροναϊού υπάρχουν και δύο Έλληνες, οι οποίοι -όπως ανέφερε  ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας- θα πρέπει να επιστρέψουν στην χώρα: » Ήδη συντονίζουμε και οργανώνουμε μία επιχείρηση επαναπατρισμού τους, ενδεχομένως για την επόμενη εβδομάδα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και όλους τους συναρμόδιους φορείς».
Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ, ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε και στην μεταφορά των δύο συμπολιτών μας από την Κίνα, μέσω Μεγάλης Βρετανίας και Ιταλίας. Πρόκειται για τους δύο Έλληνες που βρίσκονται σε προληπτική καραντίνα στο νοσοκομείο «Σωτηρία», τους οποίους επισκέφθηκε χθες ο υπουργός Υγείας.

«Για μία ακόμη φορά τους ευχαριστώ και τους δύο για την άψογη συνεργασία την οποία έχουν με το νοσηλευτικό, ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό του «Σωτηρία», οι άνθρωποι
ελέγχθηκαν και είναι αρνητικοί. Με τον ίδιο τρόπο, όποιος συμπατριώτης μας χρειαστεί, από τις τέσσερις άκρες του κόσμου, θα τον επαναπατρίσουμε σωστά, δομημένα και οργανωμένα».

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, ως ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης και αντιμετώπισης, λαμβάνει όλες τις ενημερώσεις από το Υπουργείο Εξωτερικών,πρεσβείες και προξενεία για περιστατικά στο εξωτερικό που
αφορούν σε Έλληνες πολίτες.

Κικίλιας: «Τυχόν κρούσμα κοροναϊού θα αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία και επαγγελματικά»

Αναφορικά με τα μέτρα προφύλαξης από τον κοροναϊό στην Ελλάδα, ο κ. Κικίλιας είπε πως ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ενημερώνει, ελέγχει, δίνει ειδικές οδηγίες για στα λιμάνια, στα ξενοδοχεία, στους χώρους εξόδου – εισόδου στη χώρα.

Πρόσθεσε όμως πως ο κοροναϊός μπορεί να φτάσει και στην Ελλάδα και πως σε αυτή την περίπτωση το περιστατικό θα αντιμετωπιστεί «με ψυχραιμία και επαγγελματικά και με τις οδηγίες των επιστημόνων, όχι υπό το κράτος του πανικού και της κακής αναμετάδοσης των fake news.Θα αντιμετωπίσουμε στη ρίζα της, την αλυσίδα της μετάδοσης. Θα την ανακόψουμε. θα απομονώσουμε το περιστατικό».