Iatropedia

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία για τη νέα έξαρση από τις πρώτες πρωινές ώρες

Η νέα σύσκεψη στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 07.00 το απόγευμα της Κυριακής.  

Σε επικαιροποίηση των οδηγιών προς τους αρμόδιους φορείς για αντιμετώπιση της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» που πλήττει μεγάλο μέρος της χώρας, προχώρησε το απόγευμα της Κυριακής η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Στη σύσκεψη* στην οποία συμμετείχε από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, τονίστηκε η ανάγκη μέγιστης ετοιμότητας ενόψει της νέας επιδείνωσης της κακοκαιρίας που αναμένεται κατά τη διάρκεια της νύχτας, και τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας 6/2/23.

Οι αρχές αναμένουν έξαρση των φαινομένων με ισχυρές χιονοπτώσεις, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και παγετό.

Δείτε επίσης: Δήμος Αθηναίων: Στο τετραψήφιο 1595 τα αιτήματα για παροχή βοήθειας σε ευάλωτους και ηλικιωμένους

Να σημειωθεί πως υπάρχει ισχυρή σύσταση να δοθεί η δυνατότητα στους εργαζόμενους των οποίων απαιτείται η φυσική παρουσία, να προσέλθουν στις εργασίες τους μετά τις δέκα το πρωί.

Επίσης, τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου:

Όλες οι δυνάμεις θα παραμείνουν σε πλήρη ετοιμότητα και επαγρύπνηση καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας, ενώ επαναλαμβάνεται η αυστηρή σύσταση στους πολίτες για δραστική μείωση των μετακινήσεών τους στις απολύτως αναγκαίες.

Δείτε επίσης: Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Αλλαγές στο ωράριο των φαρμακείων της Αττικής τη Δευτέρα

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Τι κάνουμε όταν πρέπει οπωσδήποτε να μετακινηθούμε

Σε περίπτωση που είναι αναγκαίο να μετακινηθούμε, προτού ξεκινήσουμε, ενημερωνόμαστε:

Υπογραμμίζεται ξανά ότι είναι υποχρεωτικός ο εφοδιασμός όλων των οχημάτων με αντιολισθητικά μέσα. Η Ελληνική Αστυνομία συνεχίζει να πραγματοποιεί αυστηρούς ελέγχους.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο  Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε την Κυριακή από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, οι ψυχρές αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη έχουν ήδη φτάσει στη χώρα μας.

Τα κύρια χαρακτηριστικά είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο ισχυρός παγετός, οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές της ανατολικής Ελλάδας καθώς και οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη.

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Τι μέτρα πρέπει να πάρουν οι πολίτες

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

Δείτε επίσης: Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Επιχείρηση μεταφοράς άστεγων τοξικοεξαρτημένων σε δομές του ΟΚΑΝΑ

Αν μετακινούνται πεζή :

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.