Iatropedia

Οι ενήλικες που τρώνε πολλά ψάρια και λαχανικά ζουν περισσότερο!

Μετά από μακρόχρονη έρευνα, Σουηδοί επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα «καλά» λίπη που περιέχουν ορισμένα ψάρια και ορισμένα φυτικά έλαια είναι αυτά που χαρίζουν… μακροζωία.

Ο Δρ. Ulf Riserus του Πανεπιστημίου της Ουπσάλα και η ομάδα του μελέτησαν πάνω από 4.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 60 ετών επί 14,5 χρόνια και είδαν ότι όσοι συνήθιζαν να περιλαμβάνουν στην διατροφή τους «καλά» λίπη ψαριών και φυτικά λίπη, έκαναν «δώρο» στον εαυτό τους πάνω από 15 επιπλέον χρόνια ζωής σε σύγκριση με εκείνους που η διατροφή τους περιείχε κορεσμένα λίπη.

Σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Circulation, αυτό που έχει σημασία είναι ο τύπος των λιπαρών που καταναλώνει κανείς. Τα λιπαρά που ωφελούν το οργανισμό είναι αυτά που περιέχονται κυρίως στις εξής τροφές: σολομό, πέστροφα, ρέγγα, αβοκάντο, ελιές, καρύδια, ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, σογιέλαιο. Το 20 ως 35% των καθημερινών θερμίδων που προσλαμβάνει κανείς από τις τροφές πρέπει να προέρχονται, κατά την μελέτη, από τα λίπη των συγκεκριμένων τροφών ενώ πρέπει να αποφεύγονται εντελώς τα κατεργασμένα και κορεσμένα λίπη.

Ο λόγος για τον οποίο τα λίπη των ψαριών και τα φυτικά έλαια είναι τόσο σημαντικά είναι ότι «τακτοποιούν» το ύψος της χοληστερίνης και ακριβώς ελέγχουν τα επίπεδά της, πράγμα που έχει μεγάλη σημασία για την υγεία, ειδικά των ανθρώπων άνω των 60 ετών.

Ο Δρ. Ulf Riserus του Πανεπιστημίου της Ουπσάλα και η ομάδα του μελέτησαν πάνω από 4.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 60 ετών επί 14,5 χρόνια και είδαν ότι όσοι συνήθιζαν να περιλαμβάνουν στην διατροφή τους «καλά» λίπη ψαριών και φυτικά λίπη, έκαναν «δώρο» στον εαυτό τους πάνω από 15 επιπλέον χρόνια ζωής σε σύγκριση με εκείνους που η διατροφή τους περιείχε κορεσμένα λίπη.

Σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Circulation, αυτό που έχει σημασία είναι ο τύπος των λιπαρών που καταναλώνει κανείς. Τα λιπαρά που ωφελούν το οργανισμό είναι αυτά που περιέχονται κυρίως στις εξής τροφές: σολομό, πέστροφα, ρέγγα, αβοκάντο, ελιές, καρύδια, ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, σογιέλαιο. Το 20 ως 35% των καθημερινών θερμίδων που προσλαμβάνει κανείς από τις τροφές πρέπει να προέρχονται, κατά την μελέτη, από τα λίπη των συγκεκριμένων τροφών ενώ πρέπει να αποφεύγονται εντελώς τα κατεργασμένα και κορεσμένα λίπη.

Ο λόγος για τον οποίο τα λίπη των ψαριών και τα φυτικά έλαια είναι τόσο σημαντικά είναι ότι «τακτοποιούν» το ύψος της χοληστερίνης και ακριβώς ελέγχουν τα επίπεδά της, πράγμα που έχει μεγάλη σημασία για την υγεία, ειδικά των ανθρώπων άνω των 60 ετών.