Iatropedia

Διάγνωση καρκίνου του στομάχου με τεστ αναπνοής!

Ισραηλινοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα τεστ αναπνοής που όπως υποστηρίζουν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για την διάγνωση του καρκίνου του στομάχου αλλά και για να προβλέψει αν ένα άτομο κινδυνεύει να εκδηλώσει την νόσο στο μέλλον.

Σύμφωνα με την νέα αυτή έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Gut, ερευνητές του Ισραηλινού Ινστιτούτου Τεχνολογίας χρησιμοποίησαν μια τεχνική βασισμένη στην τεχνολογία νανοδιάταξης για την δημιουργία ενός τεστ έγκαιρης αναγνώρισης του καρκίνου του στομάχου, εντοπίζοντας απειροελάχιστες αλλαγές στα επίπεδα των πτητικών οργανικών ενώσεων (VOC) του εντέρου κατά την εκπνοή. Η εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνολογίας σε συνδυασμό με αέρια χρωματογραφία-φασματομετρία μάζας (GCMS) στην ανάλυση δειγμάτων αναπνοής, επέτρεψε στην ερευνητική ομάδα του καθηγητή Hossam Haick να διακρίνει οκτώ ενδεικτικές διαφοροποιήσεις στα επίπεδα VOC σε ασθενείς που είχαν διαγνωσθεί με την νόσο και σε άτομα με χαμηλό και υψηλό κίνδυνο να την εκδηλώσουν στο μέλλον.

Οι συμμετέχοντες πριν το τεστ δεν είχαν φάει για 12 ώρες και απέφυγαν το κάπνισμα τουλάχιστον τρείς ώρες νωρίτερα. Επίσης, όλοι τους είχαν ελεγχθεί για τυχόν μόλυνσή τους με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού –ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του στομάχου. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η μη επεμβατική αυτή μέθοδος έχει ευαισθησία 73% και ακρίβεια που φθάνει το 92% ενώ αντίθετα με άλλες μεθόδους το κόστος της είναι μικρό. Ο καρκίνος του στομάχου σπανίως προκαλεί συμπτώματα σε πρώιμο στάδιο, κι αυτό τον καθιστά πιο δύσκολο να εντοπισθεί. Όταν υπάρχουν, αυτά περιλαμβάνουν μείωση της όρεξης, απώλεια βάρους, ναυτία και πόνο στην κοιλιά, όμως συχνά εκλαμβάνονται ως συμπτώματα άλλων παθήσεων.