Iatropedia

Το μπρόκολο μπορεί να έχει προστατευτική δράση κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου [μελέτη]

Woman washing broccoli in the kitchen sink

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί τον τρίτο πιο συχνό καρκίνο στον κόσμο και τη δεύτερη κύρια αιτία θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο.

Το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, που δεν είναι συνήθως και το αγαπημένο μας φαγητό, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η διατροφή είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου.

Μια πρόσφατη ανάλυση, η οποία δημοσιεύθηκε στο BMC Gastroenterology, διαπίστωσε ότι τα άτομα που κατανάλωναν περισσότερα σταυρανθή λαχανικά, όπως μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι ή λαχανάκια Βρυξελλών, είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου σε σύγκριση με εκείνα που κατανάλωναν λιγότερο τέτοια λαχανικά.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερες από 17 μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 639.539 άτομα, με 97.595 κρούσματα καρκίνου του παχέος εντέρου. Η συμπερίληψη 20-40 γραμμαρίων σταυρανθών λαχανικών καθημερινά στην διατροφή μας, έχει την καλύτερη προστατευτική δράση.

Εκτός από πλούσια πηγή ωφέλιμων συστατικών, όπως φλαβονοειδή, φυτικές ίνες, βιταμίνη C και καροτενοειδή, τα σταυρανθή λαχανικά είναι επίσης γεμάτα με γλυκοσινολικά άλατα. Όταν μασώνται, αυτές οι ενώσεις διασπώνται σε βιοδραστικά ισοθειοκυανικά άλατα, ιδιαίτερα σουλφοραφάνη (SFN) – ένα μόριο υπεύθυνο όχι μόνο για την έντονη, ξεχωριστή οσμή των λαχανικών αλλά και για τις προστατευτικές, χημειοπροληπτικές τους επιδράσεις.

Τα ισοθειοκυανικά επιδεικνύουν τον προστατευτικό τους ρόλο κατά του καρκίνου μέσω πολλαπλών μηχανισμών:

Φωτογραφία iStock