Iatropedia

Τι σημαίνουν οι αριθμοί Ε στις συσκευασίες τροφίμων [εικόνες-παραδείγματα]

Κάθε πρόσθετο τροφίμων μπορεί να αναγνωριστεί με έναν αριθμό E. Τι ακριβώς όμως σημαίνουν αυτοί οι αριθμοί και σε τι αναφέρονται;

Οι αριθμοί E είναι διεθνείς κωδικοί που χρησιμοποιούνται για την αντικατάσταση της πολύπλοκης χημικής ή κοινής ονομασίας ενός συγκεκριμένου πρόσθετου τροφίμων.

Οι αριθμοί Ε ταξινομούνται με βάση την ειδική τεχνολογική λειτουργία του πρόσθετου. Πιο συγκεκριμένα:

Υπάρχουν πολλοί περισσότεροι τύποι προσθέτων που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ. Για παράδειγμα, ρυθμιστές οξύτητας, παράγοντες διόγκωσης, παράγοντες επεξεργασίας αλεύρου, υγραντικά… και η λίστα συνεχίζεται!

ΕΦΕΤ: Οι αριθμοί Ε στα τρόφιμα – Παραδείγματα

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) αξιολογεί την ασφάλεια νέων προσθέτων τροφίμων ή προτεινόμενες νέες χρήσεις υπαρχόντων προσθέτων τροφίμων προτού εγκριθούν για χρήση στην ΕΕ. Επαναξιολογεί επίσης τα πρόσθετα τροφίμων που έχουν λάβει έγκριση για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι είναι ακόμα κατάλληλα για χρήση.

Πηγή: https://www.efet.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιες ουσίες προκαλούν αλλεργίες ή δυσανεξίες [εικόνες τροφίμων]

Σάκχαρα στη διατροφή: Οι επίσημες οδηγίες για το πόση ζάχαρη κάνει να τρώμε

ΕΦΕΤ: Όλα τα μέτρα για να τρώμε με ασφάλεια στο σπίτι – Πρέπει να τα ξέρουμε όλοι

Γιατί είναι σημαντικό το είδος συσκευασίας των τροφίμων: Τι υπογραμμίζει ο ΕΦΕΤ