Iatropedia

Τι είναι η διογκωμένη πολυστερίνη και πως χρησιμοποιείται στις συσκευασίες τροφίμων

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Παραγωγών Διογκωμένης Πολυστερίνης εξηγεί ποιες είναι οι χρήσεις της διογκωμένης πολυστερίνης (είναι γνωστή και ως «φελιζόλ») και γιατί είναι φιλική προς το περιβάλλον.

Για τις ιδιότητες και τις χρήσεις που έχει η διογκωμένη πολυστερίνη ενημερώνει με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Παραγωγών Διογκωμένης Πολυστερίνης (ΠΑΣΥΔΙΠ). Όπως αναφέρει, είναι ένα «καθιερωμένο, αποτελεσματικό και απαραίτητο υλικό συσκευασίας,  κρίσιμο και για την εποχή της πανδημίας του κορονοϊού». Πιο αναλυτικά, ο ΠΑΣΙΔΥΠ αναφέρει ότι η διογκωμένη πολυστερίνη (EPS) είναι:

Καλό οικολογικό προφίλ

Ο ΠΑΣΙΔΥΠ προσθέτει ότι η διογκωμένη πολυστερίνη έχει και άλλες σημαντικές ιδιότητες, με προεξάρχουσα ότι είναι πλήρως ανακυκλώσιμη. Ειδικότερα, υποστηρίζει ότι η διογκωμένη πολυστερίνη είναι:

Τι δεν είναι η διογκωμένη πολυστερίνη

Αντιθέτως, ο ΠΑΣΙΔΥΠ τονίζει ότι η διογκωμένη πολυστερίνη (EPS) ΔΕΝ είναι:

Ο Διευθυντής του ΠΑΣΥΔΙΠ κος Παντελής Πατενιώτης σχολίασε: «Την εποχή του κορονοϊού όπου η έννοια της ασφαλούς συσκευασίας έχει αποκτήσει άλλη διάσταση, τόσο λόγω της υγειονομικών αναγκών όσο και λόγω της εκτόξευσης των αναγκών των ταχυμεταφορών, η εικόνα του μοναδικού υλικού της διογκωμένης πολυστερίνης, δικαιούται να είναι τουλάχιστον αληθινή. Το EPS δίνει λύσεις, είναι αδύνατον να αντικατασταθεί και είναι ιδιαιτέρως φιλική επιλογή προς το περιβάλλον και συμβάλλει στην εξοικονόμηση πόρων».

Ο ΠΑΣΙΔΥΠ τονίζει ακόμα ότι η πλειονότητα των συσκευασιών από διογκωμένη πολυστερίνη (EPS) χρησιμοποιείται για την μεταφορά και προστασία τροφίμων. Είναι αδύνατον να αντικατασταθεί καθώς, λόγω των ευνοϊκών ιδιοτήτων του EPS, τα προϊόντα διατηρούνται φρέσκα με όλες τις διατροφικές τους ιδιότητες αναλλοίωτες.

Ο ΠΑΣΙΔΥΠ αναφέρει επίσης ότι η διογκωμένη πολυστερίνη συμβάλει στην ασφάλεια των τροφίμων κατά τη μεταφορά τους από τον παραγωγό στον τελικό καταναλωτή. «Το EPS», αναφέρει, «είναι μη τοξικό και χημικά αδρανές. Μύκητες και βακτήρια δεν μπορούν να αναπτυχθούν σε αυτό. Γι’ αυτό το λόγο, μειώνει έως και 40% την απόρριψη τροφίμων και συμβάλλει αποτελεσματικά στην εξοικονόμηση πολύτιμων πόρων, καθώς αξιοποιείται  στην καταπολέμηση της πείνας στους επισιτιζόμενους πληθυσμούς».

Η ανακύκλωσή της

Τέλος «αποτελεί ιδιαίτερα φιλική επιλογή προς το περιβάλλον», προσθέτει ο Σύνδεσμος. Και αυτό διότι:

Ήδη στη χώρα μας έχει δημιουργηθεί ανεξάρτητο ρεύμα ανακύκλωσης του EPS, με πολύ θετικά αποτελέσματα, τονίζει ο ΠΑΣΙΔΥΠ. Επιπλέον, η διογκωμένη πολυστερίνη μπορεί να λειωθεί, ή να συμπιεστεί, ώστε να δημιουργηθεί η συμπαγής πολυστερίνη (PS). Αυτή αποτελεί πρώτη ύλη για είδη όπως θερμομονωτικά και δομικά υλικά, γλάστρες, κρεμάστρες, υποκατάστατα του ξύλου ή άλλων υλικών από τα οποία μπορούν να φτιαχτούν χρηστικά αντικείμενα, όπως δίσκοι σερβιρίσματος, παιχνίδια κ.ά.

Τέλος, δεν απαιτείται περαιτέρω επεξεργασία των συσκευασιών EPS, όταν αυτές παραλαμβάνονται προς ανακύκλωση, σε αντίθεση με άλλες σύμμεικτες περιπτώσεις (χαρτόνι με επικάλυψη μεμβράνης PET), καταλήγει.