Οι φλαβονόλες είναι μια ομάδα ενώσεων που βρίσκονται σε πολλά φυτά, όπως τα μήλα, τα μούρα, τα δαμάσκηνα, αλλά και σε ροφήματα όπως το τσάι. Θεωρείτο ότι παρέχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία, τόσο με την αντιοξειδωτική τους δράση όσο και με την θετική επίδραση που ασκούν στην λειτουργία του περιφερικού αγγειακού δικτύου. Ωστόσο, ο συνδυασμός με την μπανάνα, όπως αποδεικνύει νέα μελέτη, «μπλοκάρει» τη θετική επίδρασή τους στον οργανισμό – επίδραση που συνδέεται με την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς.
«Μας εξέπληξε πραγματικά το πόσο γρήγορα η προσθήκη μιας μπανάνας μείωσε το επίπεδο των φλαβονολών στο smoothie και τα επίπεδα φλαβονόλης που απορροφώνται από τον οργανισμό», ανέφερε σχετικά ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Javier Ottaviani, βοηθός ερευνητής στο UC-Davis και διευθυντής του Core Laboratory στο Mars Edge.
Οι φλαβονόλες είναι φυσικές ενώσεις που βοηθούν στη διατήρηση της μνήμης, στη μείωση της φλεγμονής και στη βελτίωση της ροής του αίματος όταν καταναλώνονται τακτικά.
Αυτό ισχύει, εκτός αν η μπανάνα ή κάποιο άλλο συστατικό παρεμποδίσει τη δράση τους, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Το πρόβλημα είναι ένα ένζυμο που υπάρχει σε αφθονία στις μπανάνες, το οποίο ονομάζεται πολυφαινολική οξειδάση (PPO). Σε πειράματα, τα smoothies με βάση τη μπανάνα μείωσαν δραματικά την απορρόφηση των φλαβονολών σε σύγκριση με αυτά που είχαν ως βάση τα μούρα, ανέφεραν οι ερευνητές στο περιοδικό Food and Function.
Οι ερευνητές θέλησαν να δουν αν η ίδια ενζυμική δραστηριότητα που προκαλεί γρήγορα το μαύρισμα της μπανάνας ή του μήλου όταν ξεφλουδίζονται επηρεάζει και την ποσότητα αυτών των ευεργετικών ουσιών που απορροφά ο οργανισμός όταν τα φρούτα συνδυάζονται σε ένα smoothie.
«Προσπαθήσαμε να κατανοήσουμε, σε πολύ πρακτικό επίπεδο, πώς ένα κοινό τρόφιμο και μια κοινή προετοιμασία τροφίμων, όπως ένα smoothie με βάση τη μπανάνα, θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη διαθεσιμότητα των φλαβονολών που απορροφώνται μετά την πρόσληψη», ανέφερε ο Ottaviani.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη απόλαυσαν δύο διαφορετικά smoothies.
Το ένα ήταν φτιαγμένο με μπανάνα, η οποία έχει υψηλή δραστηριότητα πολυφαινολικής οξειδάσης, ενώ το άλλο ήταν φτιαγμένο με μίγμα μούρων, τα οποία έχουν χαμηλή δραστηριότητα πολυφαινολικής οξειδάσης.
Οι συμμετέχοντες έλαβαν επίσης μια κάψουλα φλαβονόλης για σύγκριση. Στη συνέχεια, μετρήθηκαν τα επίπεδα φλαβονόλης στο αίμα και στα ούρα τους.
Τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα: τα άτομα που ήπιαν το smoothie μπανάνας είχαν 84% χαμηλότερα επίπεδα φλαβονόλης από εκείνα που έλαβαν την κάψουλα ελέγχου.
Η αμερικανική Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας συνιστά την καθημερινή κατανάλωση 400 έως 600 χιλιοστόγραμμων φλαβονόλης για την καρδιομεταβολική υγεία.
Αν θέλετε να φτάσετε αυτό το επίπεδο, προσθέστε πολλά μούρα όταν φτιάχνετε το smoothie σας με συστατικά όπως ανανά, πορτοκάλι, μάνγκο ή γιαούρτι — και αποφύγετε τη μπανάνα!
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τα είδη στο σπίτι που μπορεί να βάλουν το μωρό σε κίνδυνο: Μπαταρίες, κούνιες και στράτες
Κρόκος Κοζάνης: Σύντομα στα φαρμακεία ως συμπλήρωμα διατροφής
Δυσανεξία στα φρούτα και τα λαχανικά: Σπάνια, αλλά υπαρκτή και επικίνδυνη