Iatropedia

Σπόροι τσία: Απαιτείται προσοχή και κατανάλωση με μέτρο – Δείτε γιατί

Two bowls of overnight oats topped with banana slices and almonds. A spoon, cutting board, knife, and a blue napkin rest nearby.

Οι σπόροι τσία (chia seeds), γνωστοί για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, έχουν αναδειχθεί ως υπερτροφή (superfood) τα τελευταία χρόνια.

Οι διατροφολόγοι επισημαίνουν, ωστόσο, πώς όσοι καταναλώνουν συστηματικά σπόρους τσία, θα πρέπει να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις -αν καταναλωθούν λανθασμένα- ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα.

Γιατί οι σπόροι τσία είναι τόσο δημοφιλείς;

Οι σπόροι τσία προέρχονται από το φυτό Salvia hispanica, που φύεται στο Μεξικό και τη Γουατεμάλα. Η θρεπτική τους αξία είναι εντυπωσιακή, καθώς περιέχουν:

Σπόροι τσία: Γιατί απαιτούν προσοχή

Παρά τα οφέλη τους, υπάρχουν τέσσερις βασικοί τομείς στους οποίους όποιοι καταναλώνουν σπόρους τσία, θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή:

  1. Κίνδυνος απόφραξης του οισοφάγου (Πνιγμός)

Αυτή είναι ίσως η πιο σοβαρή ανησυχία, η οποία αφορά την κατανάλωση των ξηρών σπόρων τσία. Έχουν την ικανότητα να απορροφούν νερό έως και 10-12 φορές το βάρος τους και ως εκ τούτου μετατρέπονται σε μια παχύρρευστη, ζελατινώδη μάζα (τζελ).

Στον επιστημονικό τύπο έχει καταγραφεί περιστατικό (Gastroenterology Report, 2014) όπου κάποιος ασθενής εμφάνισε οισοφαγική απόφραξη μετά την κατανάλωση ξηρών σπόρων τσία, την οποία ακολούθησε με ένα ποτήρι νερό.

       2. Πεπτικά προβλήματα (φούσκωμα, αέρια, δυσκοιλιότητα)

Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ενώ είναι γενικά ευεργετική, μπορεί να προκαλέσει δυσφορία αν η κατανάλωση γίνει απότομα.

3. Αλληλεπίδραση με φάρμακα: Οι σπόροι τσία ενδέχεται να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα ορισμένων φαρμάκων:

4.  Αλλεργίες: Ενώ είναι σπάνιες, οι αλλεργικές αντιδράσεις στους σπόρους τσία έχουν αναφερθεί.

Φωτογραφία: iStock