Iatropedia

Σπαράγγια: Ιδιότητες και μοναδικά οφέλη υγείας – Γιατί κάνουν τα ούρα να μυρίζουν έντονα!

Τα σπαράγγια είναι ένα θρεπτικό και νόστιμο λαχανικό που μπορεί να καταναλωθεί καθημερινά.

Τα σπαράγγια έχουν λίγες θερμίδες και είναι πλούσια σε βασικές βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Οι φυτικές τους ίνες είναι πολύτιμες για να διατηρείτε το πεπτικό σας σύστημα υγιές.

Τα σπαράγγια είναι κατά 93% νερό και περιέχουν:

Σπαράγγια: Ποια είναι τα πιθανά οφέλη για την υγεία

Περιέχουν ένα ισχυρό μείγμα θρεπτικών συστατικών που βοηθούν στην αύξηση της ενέργειας και στον καθαρισμό του πεπτικού συστήματος. Τα οφέλη τους περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Υγεία της καρδιάς

Αντιγηραντικές ιδιότητες

Μειώνουν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2

Εγκυμοσύνη

Πεπτική υγεία

Υγεία των νεφρών

Τα σπαράγγια μπορούν να λειτουργήσουν ως φυσικό διουρητικό, βοηθώντας το σώμα να αποβάλει την περίσσεια αλατιού και υγρών. Αυτό τα καθιστά ιδιαίτερα επωφελή για άτομα που υποφέρουν από οίδημα (πρήξιμο) και υψηλή αρτηριακή πίεση. Βοηθούν, επίσης, στην αποβολή των τοξινών στα νεφρά και στην πρόληψη της νεφρολιθίασης.

Υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος και κίνδυνος καρκίνου

Γιατί τα σπαράγγια κάνουν τα ούρα να μυρίζουν έντονα

Σύμφωνα με το περιοδικό Smithsonian, τα σπαράγγια είναι η μοναδική τροφή, που περιέχει σπαραγγικό οξύ (asparagusic acid). Όταν αυτή η χημική ουσία χωνεύεται, διασπάται σε ενώσεις που περιέχουν θείο, οι οποίες έχουν έντονο, δυσάρεστο άρωμα. Είναι επίσης πτητικές ουσίες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να εξατμιστούν και να εισέλθουν στην μύτη σας από τον αέρα. Το σπαραγγικό οξύ δεν είναι πτητικό, οπότε τα καθεαυτά σπαράγγια δεν μυρίζουν.

Το πιο περίεργο πάντως είναι ότι δεν μπορούν όλοι να μυρίσουν αυτήν την δυσάρεστη οσμή των ούρων μετά από κατανάλωση σπαραγγιών. Οι επιστήμονες δεν είναι απόλυτα σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό. Ορισμένοι πιστεύουν ότι δεν παράγουν όλοι αυτήν την μυρωδιά στα ούρα τους.

Το 2016, το ιατρικό περιοδικό BMJ δημοσίευσε μια έρευνα μελέτη στην οποία εξετάστηκαν δεδομένα από την μελέτη The Nurses’ Health Study, μια μεγάλης κλίμακας μελέτη στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 7.000 άτομα ευρωπαϊκής καταγωγής, για να καθοριστεί εάν υπάρχει γενετική βάση για την μυρωδιά του σπαραγγικού οξέος. Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες δεν μπορούσαν να το μυρίσουν και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γενετικές παραλλαγές κοντά στα γονίδια των οσφρητικών υποδοχέων σχετίζονται με την ικανότητα ανίχνευσης της μυρωδιάς. Οι ερευνητές πρότειναν ότι θα μπορούσαν ενδεχομένως να δημιουργηθούν θεραπείες για να εξουδετερωθούν οι μυρωδιές και έτσι να αυξηθεί η πιθανότητα κατανάλωσης σπαραγγιών.

Πηγές: https://www.medicinenet.com, https://www.livescience.comhttp://udel.edu/~mcdonald

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυγό: Πόση πρωτεΐνη έχει και πόσες θερμίδες ανάλογα αν είναι βραστό, τηγανητό, ή ομελέτα – Ποιοι οι πιθανοί κίνδυνοι

Μέλι: Θερμίδες, ιδιότητες, βιταμίνες και πιθανές παρενέργειες

Τι πρέπει να ξέρετε για τις πατάτες που έχουν βγάλει φύτρες: Πώς να το εμποδίσετε αυτό

Ευερέθιστο έντερο: Χειροπιαστές λύσεις για να βρείτε ανακούφιση

φωτό: iStock