Iatropedia

Πράσινα μήλα: Θερμίδες, θρεπτική αξία και τα οφέλη που παρέχουν στην υγεία

Η θρεπτική αξία που έχουν τα μεγάλα πράσινα μήλα και τα φιρίκια. Ποια είναι η ποσότητα που χρειαζόμαστε.

Τα μήλα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα στη χώρα μας, αλλά η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι προτιμούν τα κόκκινα. Και αυτό διότι τα πράσινα μήλα έχουν λίγο πιο πικρή γεύση. Ωστόσο είναι πλούσια σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και σίγουρα αξίζουν μία θέση στην διατροφή μας.

Η ποικιλία των πράσινων μήλων που καλλιεργείται περισσότερο στη χώρα μας λέγεται Granny Smith. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων τροφίμων Food Data Central του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας (USDA), ανά 100 γραμμάρια αυτά τα πράσινα μήλα με τη φλούδα παρέχουν:

Εκτός από φυτικές ίνες, τα πράσινα μήλα παρέχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά. Ανά 100 γρ. προσδίδουν μεταξύ άλλων:

Περιέχουν επίσης ασβέστιο, σίδηρο και διάφορες βιταμίνες του συμπλέγματος Β (π.χ. νιασίνη, ριβοφλαβίνη κ.λπ.).

Αντίστοιχα, τα φιρίκια με τη φλούδα περιέχουν, μεταξύ άλλων, ανά 100 γραμμάρια, σύμφωνα με αναλύσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης:

Τα οφέλη τους στην υγεία

Εκτός από τις προαναφερθείσες, υπάρχουν πολλές άλλες ποικιλίες πράσινων μήλων. Κάθε μία έχει ελαφρώς διαφορετική γεύση, αλλά τα οφέλη τους στην υγεία είναι εν πολλοίς κοινά και συμπεριλαμβάνουν:

Επειδή, όμως, τα πράσινα μήλα (όπως όλα τα φρούτα) περιέχουν και αρκετούς υδατάνθρακες, δεν χρειάζονται υπερβολές στην κατανάλωσή τους. Ένα μέτριο μήλο είναι αρκετό ως προσθήκη στην ημερήσια διατροφή σας.

Φωτογραφία: iStock